Το Τετράγαμμον
Στην αρχαία Ελλάδα το σύμβολο του Έρωτα, συναντάται σε ιερούς χώρους, στο διάκοσμο των δημόσιων κτηρίων και ναών, σε Βασιλικούς χώρους και αγγεία με αναπαραστάσεις Θεών, καθώς οι αρχαίοι πίστευαν ότι έφερνε καλή τύχη. Καθώς γονιμότητα, Έρωτας και λόγος ήταν
αλληλένδετα το αριστερόστροφο Τετράγαμμον ήταν το σύμβολο της Ελληνικής φιλοσοφίας και των γυναικείων θεοτήτων. Το δεξιόστροφο Τετράγαμμον ήταν το σύμβολο της αρρενωπής κυριαρχίας, αντίστροφο εκείνου της Ελληνικής φιλοσοφίας που προτιμούσε γυναικείες θεότητες να επιβλέπουν τους ανθρώπους για να αποφεύγονται οι πόλεμοι. Η έννοια του Τετράγαμμον προκύπτει από τα τέσσερα Γ (γάμμα) που σημαίνουν με τη σειρά «Γαία, Γένεσις, Γνώσις, Γεωμετρία». Πηγή αυτής της πληροφόρησης είναι η συνάντηση που είχαν οι Πλειάδες, οι κόρες του Τιτάνα Άτλαντα και της Πλειόνης με τον Θεό Διόνυσο. Ο Θεός Διόνυσος συναντήθηκε πριν το 2012 με τις Πλειάδες σε χώρο φυσικό με δέντρα, όπου του είπαν την πραγματική έννοια του ιερού αυτού συμβόλου που ήταν άγνωστη στους θνητούς της Γαίας. Η πρώτη λέξη Γαία είναι για τη Δημιουργία του Κόσμου από τη Θεά Γαία. Η δεύτερη λέξη Γένεσις είναι για την ιερή στιγμή της Γέννησης που ταυτίζεται με την Κοσμική γονιμότητα των Θεών και ανθρώπων. Η Γνώση είναι το ισχυρότερο εφόδιο για τη ζωή όλων και η Γεωμετρία ταυτόσημο με την ομορφιά και λειτουργικότητα που προσφέρει η συμμετρία των κλασσικών χρόνων. Το Τετράγαμμον, το πανάρχαιο αυτό ιερό σύμβολο, εμφανίζεται στον Αιγυπτιακό πολιτισμό μετά στον Μινωϊκό, στο Βυζάντιο σε ρόλο καθαρά διακοσμητικό, στο μυστικισμό των Τεκτόνων ιπποτών, στους Βίκινγκς, στο Θιβέτ, στην Ινδία, στη Μογγολία, στους Αζτέκους και στους Μάγια, τους Ινδιάνους της Βόρειας Αμερικής. Γενικότερα συναντάται σε όλη τη Γαία. Στο δυτικό κόσμο, το σύμβολο του Έρωτα, γνώρισε αναβίωση μετά από τις αρχαιολογικές ανασκαφές του Σλήμαν στα τέλη του 19ου αιώνα, ο οποίος ανακάλυψε το σύμβολο στην περιοχή της αρχαίας Τροίας και το συνέδεσε με τις αρχαίες μεταναστεύσεις των Πρωτο-Ασιατών-Ευρωπαίων. Από εκεί το
ξεσήκωσε ο Σλήμαν και διακόσμησε με αυτό την οικία του, που τώρα στεγάζει το Νομισματικό Μουσείο στη Λεωφόρο Πανεπιστημίου της Αθήνας, ένα πανέμορφο αλλά αινιγματικό κτίριο. Το σύμβολο του Έρωτα βρέθηκε επίσης με παρόμοιες μορφές του, σε αρχαία δοχεία στη Γερμανία και ονομάστηκε αγκυλωτός σταυρός. Θεωρήθηκε ως ένα «σημαντικό θρησκευτικό σύμβολο των μακρινών προγόνων τους», και ότι συνέδεε τους Γερμανικούς, Ελληνικούς και Ινδο-Μεσοποτάμιους πολιτισμούς. Μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα, χρησιμοποιήθηκε οικουμενικά ευρέως και θεωρήθηκε ως σύμβολο καλής τύχης και επιτυχίας. Το σύμβολο του Έρωτα παρουσιάστηκε στην εργασία του Σλήμαν και συνδυάστηκε με κινήματα, στα οποία το τετράγαμμον ήταν το σύμβολο της «άριας» ταυτότητας των πιστών του. Μετά την υιοθέτησή του από τους Ναζί του Χίτλερ, στα αγγλικά «National Zionists» (Εθνικοί του Διός), ο αγκυλωτός σταυρός συνδέθηκε λανθασμένα με τον αυταρχισμό, τον 2ο Οικουμενικό πόλεμο (1939-1945), το ολοκαύτωμα και τις αρνητικές συνέπειες του πολέμου. Από τότε η σημασία του είναι παραποιημένη και παρεξηγημένη ειδικά από τους χριστιανικούς λαούς. Κατά τον Μεσαίωνα όμως το χρησιμοποιούσαν οι χριστιανοί ως σύμβολο προστασίας.
Πριν το χρησιμοποιήσει ο Χίτλερ, ήταν ένα δημοφιλές σύμβολο στις Η.Π.Α. στις αρχές του 20ου αιώνα. Πολλοί Αμερικανοί πιλότοι το φορούσαν σαν γούρι στον 1ο Οικουμενικό Πόλεμο, ενώ το 1925 η Κόκα Κόλα, στα αγγλικά Coca-Cola, σε μια διαφημιστική της εκστρατεία, έδινε δώρο ένα «τυχερό» ρολόι τσέπης, με σκαλισμένο πάνω του το σύμβολο του Έρωτα.
Όμως ο Χίτλερ και οι Ναζί μετέτρεψαν το Τετράγαμμον από σύμβολο Έρωτα, τύχης και ειρήνης σε σύμβολο μίσους κατά τον 2ο Οικουμενικό Πόλεμο. Μιας και οι μνήμες απ’ τον πόλεμο αυτό είναι ακόμη φρέσκιες, αποτελεί σήμερα ίσως το πιο μισητό σύμβολο της ιστορίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της παραποίησης της έννοιας του συμβόλου αυτού, είναι ότι ενώ είχε οριστεί σαν σύμβολο της εθνοφρουράς της Οκλαχόμα των Η.Π.Α ήδη απ’ το 1923, η Αμερικανική κυβέρνηση το αντικατέστησε με το «πουλί του κεραυνού» το 1938, όταν διαπίστωσε ότι ο Χίτλερ το χρησιμοποιούσε σαν «σημαία» της ιδεολογίας του.
Τετράγαμμον από τη χρυσελεφάντινη ασπίδα της χρυσοποίκιλτης πανοπλίας του Φιλίππου του Β' η οποία βρέθηκε στον Βασιλικό τάφο των Αιγών.
Επίσης αρχαίες Ελληνίδες ιέρειες ζωγράφιζαν το Τετράγαμμον στο σώμα τους. Το Τετράγαμμον αποκαλέστηκε επίσης και Σβάστικα, από το σανσκριτικό swastika που σημαίνει ευημερία και έχει Ελληνική έννοια ακριβώς όπως όλα τα σανσκριτικά. Στη διάλεκτο των Μεσοποτάμιων
σήμαινε επίσης σπάζω, αρπάζω και κατέχω. Στην πραγματικότητα όμως το Τετράγαμμον συμβολίζει μόνο τον Έρωτα, καθώς οι αρχαίοι πίστευαν πως όλα συντελούνται για αυτόν τον ανώτερο σκοπό. Ένα από τα παλαιότερα Τετράγαμμον βρέθηκε σε σπηλιά στο όρος Παγγαίο και υπολογίζεται ότι ζωγραφίστηκε το 8000 π.Χ. Ο Βουδισμός από την άλλη πλευρά μεταδόθηκε από την Ινδία στην Κίνα, και οι Κινέζοι δανείστηκαν το Τετράγαμμον και την έννοια της τύχης που κουβαλούσε. Στην Κίνα το Τετράγαμμον θεωρείται πως είναι Κινέζικος χαρακτήρας και διαβάζεται «Γουάν» ("Wan" στα Μανδαρινικά). Οι Ινδιάνοι το χρησιμοποιούσαν επίσης στον πολιτισμό τους σαν φυλαχτό.
Πηγή: ellas-afipnisi.blogspot.com