Λευκοθέα

Η Λευκοθέα ήταν μια αρχαία Θεά της θάλασσας που αναγνωρίστηκε στην συγκεκριμένη περίπτωση, ως μετασχηματισμένη Νύμφη.

Στην Ελληνική Μυθολογία, η Λευκοθέα ήταν μια αρχαία Θεά της θάλασσας που αναγνωρίστηκε στην συγκεκριμένη περίπτωση, ως μετασχηματισμένη Νύμφη.

Στην πιο γνωστή παραλλαγή της ιστορίας, η Ινώ, θυγατέρα του Κάδμου, αδερφή της Σεμέλης, και βασίλισσα της Αθάμας, έγινε Θεά αφού η Ήρα την έκανε παράφρονα ως τιμωρία για τη φροντίδα της στο νεογέννητο Διόνυσο. Η Λευκοθέα τότε πήδησε στη θάλασσα με το γιο της Μελικέρτη στην αγκαλιά της, και από οίκτο οι Έλληνες Ολύμπιοι Θεοί μετέτρεψαν και τους δύο σε θαλάσσιους Θεούς, μετατρέποντας τον Μελικέρτη σε Παλαίμονα, προστάτη των Ίσθμιων, και την Ινώ σε Λευκοθέα.

Η Λευκοθέα ήταν μια αρχαία Θεά της θάλασσας που αναγνωρίστηκε στην συγκεκριμένη περίπτωση, ως μετασχηματισμένη Νύμφη.

Στην έκδοση αυτή της Ρόδου, ένα πολύ νωρίτερο μυθικό γεγονός λαμβάνει χώρα. Εκεί, η γυναίκα που βούτηξε στη θάλασσα και έγινε Λευκοθέα ονομάζονταν Αλία (μια προσωποποίηση της αλμύρας της θάλασσας) της οποίας οι γονείς ήταν από την αρχαία γενιά, της Θάλασσας και του Πόντου ή του Ουρανού. Ενώθηκαν έτσι μια τοπική Νύμφη και ένας από τους αυτόχθονες Τελχίνες του νησιού. Η Αλία έγινε σύζυγος του Ποσειδώνα και έφερε στην ζωή την Ρόδο και πιθανόν έξι γιους. Οι γιοι της ήταν μανιασμένοι από την Αφροδίτη, σε αντίποινα της Θεάς σε μια ασεβή προσβολή της Λευκοθέας, επιτέθηκαν στην αδελφή τους και περιορίστηκαν μετά κάτω στη Γη από τον Θεό Ποσειδώνα. Έτσι οι Ρόδιοι έχουν την μυθική καταγωγή τους από την Ρόδο και τον Θεό Ήλιο. Στην Οδύσσεια η Λευκοθέα κάνει μια δραματική εμφάνιση και λέει στο ναυαγό Οδυσσέα να απορρίψει το μανδύα και τη σχεδία του και να προσφέρει στον ίδιο ένα πέπλο (κρήδεμνον) για να το τυλίξει γύρω από τον εαυτό του και να σώσει τη ζωή του φτάνοντας στη στεριά. Στη Λακωνία, η Λευκοθέα έχει ένα ιερό, όπου απαντούσε σε ερωτήματα πολιτών σχετικά με τα όνειρα.

Πηγή: Wikipedia.org