Ηλιούπολη (Baalbek)

Αναπαράσταση Ηλιούπολης (Baalbek) στο Λίβανο της Ασίας. Representation of Heliopolis (Baalbek) in Lebanon Asia.

Αναπαράσταση Ηλιούπολης (Baalbek) στο Λίβανο

Η Ηλιούπολη, στα λατινικά Μπάαλμπεκ, είναι πόλη στην κοιλάδα Μπεκάα του Λιβάνου και είναι αφιερωμένη στον ακτινοβόλο Θεό Ήλιο τον γιο των Θεών Υπερίων και Θείας. Κατά τη Ρωμαϊκή περίοδο ήταν γνωστή ως Ηλιούπολις. Βρίσκεται 85 χιλιόμετρα βορειανατολικά της Βηρυτού, 75 χιλιόμετρα βόρεια της Δαμασκού και είναι χτισμένη σε ύψος 1.170 μέτρων. Η πόλη είναι ενεργειακό πεδίο και παλαιότερα ήταν βάση καθόδου διαστημοπλοίων αρχαίων εξωγήινων Ελληνικών φυλών. Οι εξωγήινοι είναι που έδωσαν υπερτεχνολογίες στους μύστες της αρχαιότητας για να κατασκευαστεί η μοναδική αυτή πόλη. Ο πληθυσμός της Ηλιούπολης σήμερα φτάνει τους 72.000 κατοίκους.

Η ιστορία

Οι ανασκαφές στην περιοχή έφεραν στο φως σημάδια κατοίκησης από την Πρώιμη Εποχή του Χαλκού, δηλαδή γύρω στα 2900 π.Χ. - 2300 π.Χ.. Οι Φοίνικες, από τους πρώτους κάτοικους της περιοχής, λάτρευαν στη συγκεκριμένη πόλη τον Θεό του Ήλιου της δικής τους ιστορίας, το Θεό Βάαλ. Η πόλη ξεκίνησε να ακμάζει το 323 π.Χ., όταν ο Μέγας Αλέξανδρος πέθανε, το έτος δηλαδή που προσαρτήθηκε στο βασίλειο των Πτολεμαίων. Τότε μετονομάστηκε σε Ηλιούπολη από τους Έλληνες, τιμής ένεκεν στο θεό προστάτη της τον Βάαλ.

Η πόλη έμεινε υπό ελληνική κυριαρχία μέχρι το 64 π.Χ., όποτε οι Ρωμαίοι την κατέκτησαν, ενώ το 15 π.Χ. ο Οκταβιανός Αύγουστος την μετέτρεψε σε ρωμαϊκή αποικία βετεράνων και την μετονόμασε σε Colonia Julia Augusta Felix Heliopolitana. Τη περίοδο αυτή η πόλη στολίστηκε με ωραία γλυπτά και μεγαλοπρεπή οικοδομήματα ενώ αυτά που έχτισαν οι Πτολεμαίοι, ανοικοδομήθηκαν και επισκευάστηκαν. Με το διαμελισμό της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας σε Ανατολική και Δυτική, η πόλη πέρασε στον έλεγχο των Βυζαντινών, οι οποίοι την έχασαν το 637 μ.Χ. από τους Άραβες του Αμπού-Ουμπάι Αλ Τζαράχ, οι οποίοι την μετονόμασαν σε Αλ-Καλάτ. Από τότε η πόλη πέρασε διαδοχικά στα χέρια των Βυζαντινών το 975, στους Σελτζούκους Τούρκους το 1090, στους Άραβες το 1134, στους Αιγυπτίους του Σαλαντίν το 1175, στους Τούρκο-Μογγόλους του Ταμερλάνου το 1400 και το 1517 την κατέκτησαν, μαζί με την υπόλοιπη Συρία οι Οθωμανοί Τούρκοι. Το 1917, με την ήττα των Γερμανών στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, η περιοχή πέρασε στον έλεγχο των δυνάμεων της Αντάντ. Το 1984 η ΟΥΝΕΣΚΟ ανακήρυξε την Ηλιούπολη ως Μνημείο Οικουμενικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Ναός του Θεού Διονύσου στην Ηλιούπολη (Baalbek) στο Λίβανο της Ασίας. Temple of the God Dionysus in Heliopolis (Baalbek) in Lebanon Asia.

Τα μνημεία

Η είσοδος στην Ηλιούπολη σήμερα είναι από τα ανατολικά, μέσα από τα προπύλαια των δώδεκα κιόνων, που έκτισε ο Ρωμαίος Αυτοκράτορας Καρακάλλας. Ο δρόμος οδηγεί στην μεγάλη ορθογώνια πλατεία, διαστάσεων 110 επί 135 μέτρων, η οποία είναι κλειστή από τις 3 πλευρές της από μια αψιδωτή στοά. Στα δυτικά της πλατείας βρίσκεται μια μεγάλη εξωτερική κλίμακα, πλάτους 45 μέτρων, που οδηγεί στην εξέδρα με την πρόσοψη του ναού. Ο ναός ήταν αφιερωμένος στον Δία τον Ηλιοπολίτη και είχε κτιστεί πάνω από το ναό του Βάαλ-Χαντάντ. Όρθιοι παραμένουν 6 κίονες, κορινθιακού ρυθμού, από τους 19 στο ανατολικό περιστύλιο και άλλοι 8 από αυτούς τους αποσυναρμολόγησαν οι Βυζαντινοί ύστερα από διαταγές του Ιουστινιανού για να διακοσμήσουν την Αγία Σοφία. Όλοι οι κίονες στο ναό ήταν 54 και ο ναός είχε πλάτος 50 μέτρων, 90 μέτρα μήκος και 20 μέτρα ύψος.

Για τη κατασκευή του τοίχους οι Ρωμαίοι χρησιμοποίησαν μεγάλους ογκόλιθους, βάρους 400 τόνων, ύστερα πάνω σε αυτούς τους ογκόλιθους τοποθετήθηκαν 3 άλλοι μονόλιθοι άνω των

Ο μεγαλύτερος λίθος στη Γαία είναι Ελληνικός και είναι 1.200 τόνων.The biggest milestone in Gaia is Greek and is 1,200 tons.

750 τόνων έκαστος, σχηματίζοντας το «τρίλιθον», ένα επιβλητικό κατασκεύασμα. Στην περιοχή έχουν βρεθεί επίσης υπερμεγέθεις ογκόλιθοι που κόπηκαν προφανώς με «ενισχυμένη δέσμη φωτός» (lazer) και μετακινήθηκαν με την «Τεχνολογία των Θεών» που παραπέμπει σε αντιβαρυτική τεχνολογία. Το βάρος τους ήταν 800, 1.000 και 1.200 τόνοι. Σήμερα την Ολυμπιάδα(698,2)=6/2013-6/2014 δεν υπάρχει ακόμη τεχνολογία για να κατασκευαστεί κάτι αντίστοιχο. Νότια του ναού του Δία, βρίσκεται ο μόνος ακέραιος ναός της πόλης, ο ναός του Βάκχου-Διονύσου ή αλλιώς «Μικρός Ναός». Ο ναός κοσμείται από πολλές ανάγλυφες παραστάσεις της γέννησης του Θεού Διονύσου. Η κυρίως αίθουσα έχει πλάτος 19 μέτρα και μήκος 35 μέτρα. Η πύλη του ναού έχει μνημειακές διαστάσεις, πλάτους 6,5 μέτρων και ύψους 13 μέτρων. Ο ναός βρίσκεται σε μια βαθμιδωτή κλίμακα, με 33 σκαλοπάτια. Όλοι οι κίονες του ναού είναι 42, 15 σε κάθε μεγάλη πλευρά και 6 σε κάθε μικρή.

Στα 100 μέτρα ανατολικά των δυο ναών βρίσκεται ο κυκλικός ναός της Θεάς Αφροδίτης, της Θεάς της ευχαρίστησης, της ομορφιάς, της αγάπης και του έρωτα. Η Θεά Αφροδίτη ήταν μητέρα της Αρμονίας που θα έφερνε στη ζωή τη Σεμέλη και εκείνη με τη σειρά της τον Θεό της γονιμότητας Διόνυσο. Ο Διόνυσος είχε ψευδώνυμο Βάκχος στην Αφρική και την Αραβία.

Πηγή: http://en.wikipedia.org