Ναϊάδες

Νύμφες των γλυκών υδάτων, κρηνών (πηγών), ποταμών, λιμνών, αναλόγως ονομαζόμενες πηγαίες Κρηνίδες, Ποταμίδες, Λιμνάδες ή Λιμνακίδες, Ελειονόμοι κτλ. Ο Όμηρος τις θεωρεί κόρες του Δία ως Θεού των νεφών και τις παρουσιάζει να δέχονται Θείες τιμές. Ήταν προσκαλεσμένες στον Όλυμπο και συμμετείχαν στα Θεία συμβούλια. Οι κατοικίες τους βρίσκονταν σε παραποτάμιους χώρους, ενώ τα ειδικότερα ονόματά τους τα λάμβαναν από τους ποταμούς στους οποίους κατοικούσαν. Αποδίδονταν σε αυτές, όπως και στο ύδωρ, μαντικές και ιαματικές ικανότητες. Πίστευαν επίσης ότι αν ένα νεαρό αγόρι ή κορίτσι πέθαινε κοντά στα ύδατα, οι Ναϊάδες ή άλλες Νύμφες το άρπαζαν.

Νύμφη Ναϊάδα

Οι Ναϊάδες έδιναν τον έρωτα τους αδιακρίτως στους Θεούς και στους ανθρώπους, ιδίως σε ωραίους νέους, και από αυτή την ένωση γεννιούνταν ήρωες, μεγάλοι καλλιτέχνες, ποιητές και σοφοί. Τιμωρούσαν όμως με σκληρότητα τις απιστίες αυτών που είχαν συνδεθεί μαζί τους. Παριστάνονταν συνήθως σε αγγεία να αντλούν ή να φέρνουν εντός δοχείου ύδωρ στολισμένες με κομψά όστρακα. Οι Ναϊάδες, μαζί με την Θεά Άρτεμη, θεωρήθηκαν ως οι Θείες νοσηλεύτριες των νέων, και οι προστάτριες των κοριτσιών. Είχαν την επίβλεψη για το ασφαλές πέρασμα των νέων κοριτσιών στην ενήλικη ζωή τους. Ομοίως ο Θεός Απόλλων και ο Θεός ποταμός που τις δημιούργησε ήταν οι προστάτες των αγοριών και των νέων.

Πολλές από τις Ναϊάδες ήταν παντρεμένες με τοπικούς Βασιλείς και έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο στις γενεαλογίες των Βασιλικών οικογενειών της ιστορίας. Πιστεύονταν επίσης ότι ήταν κόρες του Ασωπού. Έδωσαν συχνά τα ονόματά τους σε πόλεις, χωριά και νησιάκαι ως εκ τούτου θεωρούνται προστάτριες θεότητες της ύδρευσης των κοινοτήτων.

Οι Ναϊάδες απεικονίζονται στην αρχαία τέχνη ως όμορφες γυναίκες, να κάθονται σε κρήνες κρατώντας μια υδρία (κανάτα νερό) ή κάποιο πλούσιο φύλλωμα.

εικονίδιο προηγούμενο,icon precedent,before.
εικονίδιο επόμενο,icon next one,after.