Ποσειδεών
Η ετυμολογία της λέξεως είναι αμφιλεγόμενη . Μία ερμηνεία είναι, ότι προέρχεται από το όνομα τού Θεού Ποσειδώνος, ενώ κατ άλλους έχει την ίδια ρίζα με το επίθετο πόσιμος δηλαδή, αυτό που μπορεί να πιεί κάποιος όπως τον οίνο. Το μήνα αυτό γίνονταν ακόμη τα Κατ' αγρούς Διονύσια.
Κατά τον μήνα αυτόν πραγματοποιούνταν οι εξής εορτές :
Τα Αλώα (: η άλως= το αλώνι ή το καλλιεργημένο χωράφι ). Εορτή προς τιμήν της Θεάς Δήμητρας, για να προστατεύσει τη βλάστηση όπως τα Θεσμοφόρια, για την προστασία της σποράς. Προσφέρονταν θυσίες στην Θεά Δήμητρα και στην κόρη της, Περσεφόνη. Δεν επιτρέπονταν, οι άνδρες να λάβουν μέρος στα Αλώα εκτός από μερικούς άρχοντες, που επέβλεπαν τις τελετές. Ελεύθερη ήταν όμως η συμμετοχή για τις Εταίρες η συμμετοχή των οποίων απαγορεύονταν στα Θεσμοφόρια.
Τα κατ’ αγρούς Διονύσια ή Μικρά Διονύσια, σε διάκριση από τα κατ’ Άστυ (ή εν Άστει) Διονύσια, εορτή προς τιμήν τού Θεού Διονύσου. Μια αγροτική πομπή μετέφερε ένα κάνιστρο (κανηφόροι ) και πίσω της ακολουθούσε μια άλλη πομπή μεταφέροντας ένα φαλλό. Ακολουθούσαν λαϊκές διασκεδάσεις , χοροί , τραγούδια , πειράγματα κλπ. Από την αρχή τού 5ου αι. οι πλούσιοι Δήμοι, παράλληλα με αυτές τις εκδηλώσεις, διοργάνωναν και δραματικές παραστάσεις.
Στο Κράτος της Ήλιδος ο μήνας αυτός λέγονταν Θυΐος (θυΐω=μαίνομαι,διατελώ υπό έμπνευση).
Η ημέρα αλλάζει με την Αυγή της επομένης, δηλαδή με το πρώτο φως της επομένης ημέρας.
Κάθε ημέρα του Γρηγοριανού Ημερολογίου αντιστοιχεί αστρονομικά στην πραγματικότητα σε 3 ημέρες μετά στο Ελληνικό Ημερολόγιο.
Το Μαντείο Εν Δελφοίς, ο ομφαλός και κέντρο της Γαίας, καθορίζει την οικουμενική ώρα του πλανήτη μας και είναι αφιερωμένο στους Θεούς Γαία, Έρωτα, Δία, Απόλλων, Αθηνά, Ήφαιστο, Ερμή, Διόνυσο και στον αστερισμό του Δράκωντος.
Ημερολόγια της Ολυμπιάδος 701,1 σε διάφορες γλώσσες.