Έρις

Έρις είναι η ονομασία του πέμπτου κατά σειρά τεχνητού πλανήτη που κατασκευάστηκε από τους Σείριους και το ένατο μεγαλύτερο γνωστό σώμα που περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο χωρίς να είναι δορυφόρος.

Αυτός ο πλανήτης νάνος ανακαλύφθηκε στις αρχές του Ιανουαρίου του 2005 από φωτογραφίες που πάρθηκαν το έτος 2003. Είναι το πιο απόμακρο αντικείμενο του ηλιακού μας συστήματος που έχει ανακαλυφθεί μέχρι τώρα, με εξαίρεση κάποιους κομήτες. Η απόστασή της από τον ήλιο είναι 97 ΑΜ (Αστρονομικές Μονάδες, όπου 1ΑΜ=150 εκατομμύρια χιλιόμετρα). Αυτό σημαίνει ότι η απόσταση του αναφερόμενου πλανήτη νάνου είναι 14,5 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα. Συνεπώς είναι δύσκολο να εκτιμηθεί η ακριβής διάμετρός του που περίπου υπολογίζεται στα 2.500 χιλιόμετρα σε σχέση με τον Άδη, που φτάνει μόλις τα 2.306 χλμ. Τέλος, η Έρις έχει και έναν μικρό δορυφόρο, την Δυσνομία.

Ανακάλυψη και όνομα

Πρωτοπαρατηρήθηκε από τον Μάικλ Μπράουν το 2005. Ο λόγος για την επιλογή του ονόματος αυτού, είναι επειδή ο πλανητοειδής αυτός, λόγω του μεγέθους του που είναι μεγαλύτερο από τον Άδη, έγινε το "μήλο της έριδος" για τους αστρονόμους, για το τι πρέπει να θεωρείται "πλανήτης" και τι όχι.

Τροχιά

Η περιφορά της Έριδος διαρκεί 560 περίπου χρόνια. Πέρα από την μεγάλη εκκεντρότητα (0,43), η Έρις έχει μεγάλη κλίση προς την εκλειπτική, περίπου 44 μοίρες, σε αντίθεση με τους πλανήτες, οι οποίοι περιφέρονται πάνω στο επίπεδο της εκλειπτικής.

Μέγεθος

Με βάση τις παρατηρήσεις του Διαστημικού Τηλεσκοπίου Χάμπλ η διάμετρος της Έρις είναι 2397 ±100 χιλιόμετρα. Αυτό κάνει την Έριδα μόνο 0-8% μεγαλύτερη από τον Άδη, ο οποίος έχει διάμετρο περίπου 2300 χιλιόμετρα.

Επιπλέον αυτό σημαίνει ότι η Έριδα αντανακλώντας το 86% του Ηλιακού φωτός, την κάνει το δεύτερο γνωστό πιο ανακλαστικό σώμα στο Ηλιακό μας Σύστημα, (μετά τον δορυφόρο του Κρόνου Εγκέλαδο), επειδή το μέγεθος ενός αντικειμένου υπολογίζεται με βάση το απόλυτο μέγεθός του και την λευκαύγειά του. Ο λόγος για αυτήν την υψηλή λευκαύγεια είναι το γεγονός ότι η Έρις καλύπτεται από πάγο, λόγω της τεράστιας απόστασής της από τον Ήλιο, και των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν εκεί.

Το 2007, σε μία σειρά παρατηρήσεων μεταποσειδώνιων αντικειμένων, το διαστημικό τηλεσκόπιο Σπίτζερ υπολόγισε την διάμετρο της Έριδας σε 2600 ±400200 χιλιόμετρα. Τα δεδομένα από τα δύο τηλεσκόπια συγκλίνουν σε μία τιμή μεταξύ 2500 και 2400 χιλιομέτρων.

Πηγή: http://el.wikipedia.org

εικονίδιο προηγούμενο,icon precedent,before.
εικονίδιο επόμενο,icon next one,after.