Δρυάδες

δέντρο,Δρυάδες, Νύμφες των δέντρων, των ελαιώνων και των ορεινών δασών,tree, Dryads, Nymphs of trees, olive groves and mountain forests

Σύμφωνα με την Ελληνική ιστορία οι Δρυάδες ήταν Νύμφες Θεότητες των δέντρων, των ελαιώνων και των ορεινών δασών. Το όνομά τους προέρχεται από τη Δρυς. Αν και από τον Όμηρο είναι γνωστές πολλές ονομαστές Νύμφες εντούτοις δεν αναφέρονται οι Δρυάδες. Οι Δρυάδες μαζί με τις Ορειάδες ή Ορεστιάδες συνόδευαν τους Ολύμπιους Θεούς στα όρη και τις χαράδρες και ιδιαίτερα συνέρχονταν ερωτικά μέσα σε ωραία σπήλαια με τους Σειληνούς και τον Ερμή, παίζοντας και αστειευόμενες με τον Απόλλωνα, τον Πάνα, τον Πρίαπο κ.ά. Συχνά τις Δρυάδες φαίνεται να τις καταδίωκαν οι Σάτυροι.

Νύμφη Δρυά

Μεταξύ των Δρυάδων γνωστότερες ήταν η Ερατώ, η οποία με τον Αρκάδα απόκτησε τον Αζάνα, τον Αφείδαντα και τον Έλατον, η Φιγαλία και η Τιθορέα εξ αυτής και οι σχετικές πόλεις της Αρκαδίας και της Φωκίδας αντίστοιχα, καθώς και η Ευριδίκη η σύντροφος του Ορφέα. Οι Δρυάδες καλούνταν επίσης και "Αμαδρυάδες", ή "Αδρυάδες", ή "Δρυμίδες" και συχνά συγχέονταν με τις Ναϊάδες και άλλες Νύμφες, που στη πραγματικότητα ήταν η ανθρωπόμορφη ιδέα του θροΐσματος των φύλλων των δένδρων και των ήχων των υδάτων ιδιαίτερα σε βουνά, ρέματα, σπήλαια, πηγές και χαράδρες που διακόπτουν την ηρεμία και την ησυχία της φύσης.

εικονίδιο προηγούμενο,icon precedent,before.
εικονίδιο επόμενο,icon next one,after.