Θαργηλιών

Θαργηλιών (23/4-23/5)

Μήνας αφιερωμένος σε Θεούς Απόλλων και Άρτεμις, με κυριότερες εορτές τα Θαργήλια, τα Καλλυντήρια, τα Βενδίδια και τα Πλυντήρια.

Απόλλων Θεός Μουσικής,θαργηλιών,Apollo God of Music, Thargelion,

Κατά τον μήνα αυτόν πραγματοποιούταν ο θερισμός. Στις αρχές του μηνός γίνονταν εκδηλώσεις- εορτές, τα Θαργήλια, προς τιμήν του Θεού Απόλλωνος, αδελφού της Θεάς Αρτέμιδος.

Την πρώτη ημέρα των εορτών, 6η μέρα του μηνός, η πόλη καθαριζόταν με την τελετή Φαρμακοί. Κατ’ αυτήν δύο άνθρωποι τρέχοντας, διέσχιζαν τους δρόμους της πόλεως, ενώ οι περαστικοί τους κυνηγούσαν και τους χτυπούσαν με σκιλλοκρέμμυδα (σκίλλα) και με κλαδιά συκιάς για να τους διώξουν από την πόλη, δείγμα της επιθυμίας τους να απομακρύνουν μαζί μ΄αυτούς τα μιάσματα που είχαν εισχωρήσει στην πόλη.

Την δεύτερη ημέρα των εορτών, στις 7 του μηνός, πρόσφεραν στον Θεό Απόλλων τον «Θάργηλον άρτον», δηλαδή άρτο από τα πρώτα στάχυα, που έκοβαν πριν από τον θερισμό, ο οποίος θα ακολουθούσε σε λίγες ημέρες. Στις 25 του μηνός γιόρταζαν τα ιερά Πλυντήρια, τελετή κατά την οποίαν μετέφεραν το ξύλινο άγαλμα (ξόανον) της Αθηνάς μαζί με το πέπλο του χρυσελεφάντινου αγάλματος στο Φάληρο, τα έριχναν στη θάλασσα για να πλυθούν και να καθαρθούν και προσέφεραν στην Θεά γλυκά από σύκα. Οι εορτές δηλαδή, κατά το μήνα Θαργηλιώνα, αποσκοπούσαν στον εν γένει εξαγνισμό της πόλης, πριν την συγκομιδή των καρπών.

Η ημέρα αλλάζει με την Αυγή της επομένης, δηλαδή με το πρώτο φως της επομένης ημέρας.

Κάθε ημέρα του Γρηγοριανού Ημερολογίου αντιστοιχεί αστρονομικά στην πραγματικότητα σε 3 ημέρες μετά στο Ελληνικό Ημερολόγιο.

Το Μαντείο Εν Δελφοίς, ο ομφαλός και κέντρο της Γαίας, καθορίζει την οικουμενική ώρα του πλανήτη μας και είναι αφιερωμένο στους Θεούς Γαία, Έρωτα, Δία, Απόλλων, Αθηνά, Ήφαιστο, Ερμή, Διόνυσο και στον αστερισμό του Δράκωντος.

εικονίδιο προηγούμενο,icon precedent,before.
εικονίδιο επόμενο,icon next one,after.