Καρκίνος

Ο Καρκίνος

17 Ιουλίου - 16 Αυγούστου

Καρκίνος εικόνα
Καρκίνος

Αστερισμός του Καρκίνου

Σύμφωνα με την Ελληνική μυθολογία ο αστερισμός αυτός παριστάνει τον Κάβουρα, τον οποίο έστειλε η θεά Ήρα για να παρενοχλεί τον Ηρακλή στην διάρκεια της πάλης του με την Λερναία Ύδρα. Επειδή ο Ηρακλής ήταν καρπός του παράνομου δεσμού της Αλκμήνης με τον Δία, η Ήρα πάντοτε φρόντιζε να δημιουργεί προβλήματα στον ήρωα. Έτσι ο Καρκίνος παρεμπόδιζε τον Ηρακλή δαγκώνοντας συνεχώς το πόδι του. Ο ήρωας συνέθλιψε τον Καρκίνο πατώντας τον και στη συνέχεια σκότωσε τη Λερναία Ύδρα. Η Ήρα για να τον τιμήσει για τις υπηρεσίες του, τον τοποθέτησε στον ουρανό.

Θετικές Ιδιότητες του Καρκίνου

Καλοσύνη, ευαισθησία. Δυνατή φαντασία. Ισχυρό μητρικό ή πατρικό ένστικτο, φροντίδα για τα παιδιά και προστατευτικότητα. Επιφυλακτικότητα, πατριωτισμός. Εγκράτεια, επινοητικότητα, πνεύμα οικονομίας. Πλούσια αισθήματα.

Αρνητικές Ιδιότητες του Καρκίνου

Υπερσυναισθηματισμός, υπερευαισθησία. Εύθικτη, ευερέθιστη ιδιοσυγκρασία. Ιδιότροπος, εύκολος σε μεταπτώσεις. Σκληρή όψη που κρύβει αδύνατο χαρακτήρα. Τάση προς τον ναρκισσισμό, μνησικακία. Άστατος, ευμετάβλητος.

Χαρακτήρας

Χωρίς αμφιβολία, ο Καρκίνος δεν είναι ο πιο εύκολος χαρακτήρας, τόσο για να τον κατανοήσει όσο και να τον ανεχθεί κανείς. Ενώ, στην καλύτερη περίπτωση, μπορεί να είναι γεμάτος καλοσύνη, ευπροσήγορος, πρόθυμος να βοηθήσει, στοχαστικός και με κατανόηση, μπορεί επίσης να είναι, και μάλιστα χωρίς φανερό λόγο, δύσθυμος και ιδιότροπος, ευέξαπτος και απότομος με όποιον θα του μιλήσει. Μερικές φορές είναι πρόθυμος ν' ακούσει με συμπάθεια τα προβλήματα των άλλων και να κάνει ότι μπορεί για να τους βοηθήσει, ενώ άλλοτε του είναι φοβερά δύσκολο ν' ακούσει με υπομονή οποιοδήποτε ξένο παράπονο, κλεισμένος στα δικά του ζητήματα. Πολύ συχνά ο Καρκίνος φαίνεται σκληρός άνθρωπος και είναι πραγματικά, από πολλές πλευρές. Μπορεί λόγου χάρη να του λείπει κάθε ίχνος μεγαλοψυχίας και να μεμψιμοιρεί αδιάκοπα για μια μικροαδικία που του έγινε. Αν και συχνά αναστατώνει τους φίλους του με άστοχα σχόλια και σκληρά λόγια, ο ίδιος θίγεται φοβερά από μια κριτική που του γίνεται. Κάτω όμως απ' αυτή τη σκληρή και ίσως αντιπαθή εξωτερική εμφάνιση, κρύβεται ο αδύνατος εσωτερικός εαυτός του. Γεμάτος φόβους ή ψυχικές αναστολές μερικές φορές χρησιμοποιεί τη μάσκα της σκληρότητας σαν προστατευτική ασπίδα, όπως περίπου ο κάβουρας, το σύμβολο του ζωδίου του, χρησιμοποιεί το κέλυφός του. Αυτές είναι οι αντιφάσεις του Καρκίνου, θετικός, καλοκάγαθος, στοργικός από τη μια, δύσκολος, ιδιότροπος, ευέξαπτος και απότομος από την άλλη. Καθόλου λοιπόν παράξενο που παραπαίει και αμφιταλαντεύεται αδιάκοπα ανάμεσα στα δυο αυτά άκρα, όπως το εκκρεμές. Εκείνο που θα κάνει το εκκρεμές να ηρεμήσει είναι περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, η ευεργετική επίδραση ενός σπιτιού και μιας οικογένειας. Θα δείξει τότε αγάπη για το σπίτι του και αφοσίωση στον γάμο του. Ο Καρκίνος έχει έντονη συναισθηματική φλέβα. Δεν παύει να θυμάται τις "καλές παλιές μέρες" και μπορεί πολύ καλά να ζει στο παρελθόν, με τις αναμνήσεις του.

Πνεύμα

Οι Καρκίνοι είναι φοβερά αγχώδεις τύποι. Τις αγωνίες τους τις μεταφέρουν στην τέχνη. Έχουν την τάση να κρατούν τις στεναχώριες τους κλεισμένες μέσα τους, αρνούμενοι να τις κουβεντιάσουν με τους φίλους τους. Η ένταση, που είναι το αποτέλεσμα αυτής της στάσης, αναστατώνει πολύ συχνά το ευαίσθητο πεπτικό τους σύστημα, ως το σημείο μερικές φορές να τους δημιουργεί έλκος. Η δύναμη της φαντασίας τους είναι σημαντική και, ενώ αυτό μπορεί να επιδεινώσει τη ροπή τους στο άγχος, τους χαρίζει ανακούφιση. Στα θετικά στοιχεία αυτού του ζωδίου συμπεριλαμβάνεται μια εξαίρετη μνήμη. Ο Καρκίνος θυμάται όχι μόνο τα πρώτα παιδικά του χρόνια, αλλά και γεγονότα, ιστορικές χρονολογίες, τα πάντα. Τον διακρίνει επίσης ισχυρή διαίσθηση και τα βασικά ένστικτά του είναι συνήθως υγιή. Έχει ωστόσο μια τάση να μη σκέφτεται ο ίδιο, με τη δική του κρίση, αλλά να αντιγράφει τις ιδέες των άλλων, που αργότερα τις παρουσιάζει σαν δικές του.

Συναισθηματικές Σχέσεις

Ο αισθησιασμός μπορεί να δίνει τον τόνο στην ερωτική ζωή του Καρκίνου. Στο σπίτι ωστόσο, η γυναίκα Καρκίνος μπορεί εύκολα να "βουλιάξει" στο νοικοκυριό, πράγμα που δεν την αφήνει να χαρεί τη ζωή, ακόμα κι αν έχει την ευκαιρία. Θα επικαλείται διαρκώς τις δουλειές του σπιτιού για ν' αποφεύγει επισκέψεις, ενώ η πραγματική αιτία είναι η φυσική της επιφυλακτικότητα και δειλία. Ο άνδρας Καρκίνος ως σύζυγος είναι στοργικός και προστατευτικός. Αλλά τόσο αυτός, όσο και η γυναίκα Καρκίνος ως σύζυγος, πρέπει να φυλάγονται από τη δυστροπία τους.

Σταδιοδρομία

Επιχειρηματίας, νοσοκόμος, εστιάτορας, ξενοδόχος, ψαράς, ναυπηγός, νηπιαγωγός, οικογενειακός σύμβουλος, ναυτικός, αντικαίρ, ιστορικός. Η φύση του Καρκίνου να προστατεύει και η εξαιρετική του μνήμη τον βοηθούν όχι μόνο να προσέχει τα ενδιαφέροντα των πελατών του, αλλά και να θυμάται τα ονόματά τους, τη φυσιογνωμία τους και λεπτομέρειες της προσωπικής τους ζωής. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με την ευφυΐα του, κάνουν τον Καρκίνο ικανότατο επιχειρηματία. Τις ικανότητες αυτές μπορεί να τις εκδηλώνει φροντίζοντας για τους ενοίκους σε ξενοδοχείο ή πανσιόν. Δεν είναι ασυνήθιστο ένα φυσικό ταλέντο του στη μαγειρική και μπορεί μάλιστα να γίνει ένας άριστος αρχιμάγειρας. Δεν αισθάνεται τόσο καλά όμως όταν έχει να κάνει με αταξίες στην κράτηση θέσεων στη σάλα ή με ανωμαλίες στην κουζίνα, τέτοιες εντάσεις μπορεί να τον κρατούν σε αδιάκοπη αγωνία, με αποτέλεσμα πεπτικές διαταραχές. Μια ήρεμη ατμόσφαιρα εργασίας έχει μεγάλη σημασία γι' αυτόν. Υπάρχουν πολλοί Καρκίνοι ιστορικοί (επειδή εκμεταλλεύονται την κλίση τους προς το παρελθόν και την εξαιρετική τους ικανότητα να θυμούνται χρονολογίες και γεγονότα). Η εργασία σε μουσείο είναι χαρά για έναν Καρκίνο που ενδιαφέρεται για την εξέλιξη των πολιτισμών, αισθάνεται ευτυχισμένος με το να ταξινομεί και να καταγράφει τις συλλογές των εκθεμάτων. Κάθε σταδιοδρομία που έχει σχέση με τη θάλασσα είναι επίσης θετική γι' αυτόν. Στο χόμπι πρέπει να υπάρχει και κάποιο είδος συλλογής αντικειμένων. Όσο για τα σπορ, αισθάνεται ιδιαίτερη έλξη για το κολύμπι και τις καταδύσεις.

Γονείς Και Παιδιά

Ο Καρκίνος είναι από παράδοση το ζώδιο της μητρότητας, αυτή όμως η συγκινητική παράδοση μπορεί να έχει συνέπειες για τα παιδιά, επειδή η μητέρα Καρκίνος έχει την ισχυρή τάση να αρνείται να παραδεχτεί πως τα παιδιά της μεγάλωσαν. "Όχι.. δεν θα το φορέσεις αυτό, σε κάνει πολύ μεγάλο". Και όταν το παιδί επαναστατήσει, όπως είναι φυσικό, εκείνη θα πει υπεροπτικά. "Α, εγώ δεν έκανα τέτοια πράγματα. Εγώ ήμουν διαφορετική? όλα ήταν διαφορετικά τότε.." Οι επίμονες προσπάθειες των γονέων Καρκίνων να συγκρατήσουν την οικογένεια ενωμένη μπορεί, αντίθετα, να προκαλέσουν τη διάλυσή της. Οι Καρκίνοι δεν είναι πάντα και αναγκαστικά δεσποτικοί, αλλά βάζουν πριν απ' όλα την οικογένεια. Κάθε απόπειρα για εκτροπή από τον "μαγικό" κύκλο τους γεμίζει φρίκη και τρόμο. Δεν πρέπει ωστόσο να υποτιμούμε την υπερβολική αφοσίωση των Καρκίνων στην οικογένεια. Κάτω από ομαλές συνθήκες, αυτό μπορεί ν' αποδεχτεί εξαιρετικά ευεργετικό. Το παιδί Καρκίνος διευθύνεται καλύτερα όταν απευθυνόμαστε στη φυσική του αγάπη για την οικογένειά του. Αντί να το μαλώνουν αυστηρά, οι γονείς του είναι αρκετό να του πουν: "Αυτό που κάνεις με λυπεί πολύ". Το παιδί τότε θα μεταμεληθεί και τα μάτια του θα βουρκώσουν. Ένα τέτοιο παιδί είναι ευαίσθητο και πληγώνεται πολύ εύκολα. Στο σχολείο επωφελείται από την εξαιρετικά καλή μνήμη, ιδιαίτερα στην ιστορία.

εικονίδιο προηγούμενο,icon precedent,before.
εικονίδιο επόμενο,icon next one,after.