Θεά Δήμητρα

Θεά Δήμητρα,θεά της γεωργίας,δημιουργός φυτών,μητέρα Περσεφόνης,Goddess Demeter.

Όπως φανερώνει και το όνομά της, η Δήμητρα είναι η μάνα Γη. Δεν θα πρέπει από τον χαρακτηρισμό αυτό να την συγχέουμε με την γιαγιά της την Γαία. Η Δήμητρα είναι η Θεά της γονιμότητας, η προστάτιδα της γεωργίας και των καλλιεργειών γενικότερα, η Θεά της βλάστησης και συνήθως απεικονίζεται να κρατάει κάποιο στάχυ και σε ορισμένες περιπτώσεις δάδα. Κόρη του Κρόνου και της Ρέας, η Δήμητρα από νωρίς είχε την ίδια μοίρα με τα αδέλφια της καταλήγοντας στο στομάχι του πατέρα της έως ο Δίας να τους απελευθερώσει.

Από νωρίς, όπως όλες οι Θεές, για την ομορφιά και τα γενικότερα προσόντα της έγινε στόχος για πολλούς Θεούς. Πρώτος ήταν ο Δίας αυτός που κατάφερε με τέχνασμα να την εξαπατήσει και να σμίξει μαζί της. Αν και η Δήμητρα από την αρχή αντιστεκόταν σε κάθε επίδοξο και φιλόδοξο που προσπαθούσε να την αποπλανήσει, ο Δίας μεταμορφωμένος σε ταύρο κατάφερε να κάμψει τις αντιστάσεις της. Από την ένωσή τους προέκυψε η Περσεφόνη, η πολυαγαπημένη κόρη της Δήμητρας στην οποία αφοσιώθηκε ολοκληρωτικά και ο πόνος της ήταν απερίγραπτος όταν την απήγαγε ο Άδης(Πλούτωνας) στο σκοτεινό του βασίλειο των ψυχών.

Εκτός από τον Θεό Δία και ο Ποσειδώνας δεν μπορούσε και δεν ήθελε να αντισταθεί μπροστά στην ομορφιά της αδερφής του. Συνεχώς έψαχνε να βρει το κατάλληλο τέχνασμα για να την

Θεά Δήμητρα,θεά της γεωργίας,δημιουργός φυτών,μητέρα Περσεφόνης,Goddess Demeter

αποπλανήσει αφού και αυτός όπως και ο Δίας είχε γνωρίσει την άρνηση από την αδελφή του. Τελικά κατόρθωσε κυνηγώντας την και αφού προηγουμένως η Δήμητρα στην προσπάθειά της να του ξεφύγει μεταμορφώθηκε σε φοράδα και κρύφτηκε στο κοπάδι του γιου του Απόλλωνα Όνκιου, να την εντοπίσει, και μεταμορφωμένος και αυτός σε άλογο έσμιξε μαζί της. Από την θεϊκή αυτή ένωση προέκυψαν δύο απόγονοι. Πρόκειται για δύο πλάσματα θαυμαστά, το πρώτο ήταν μία κόρη, το όνομα της οποίας δεν επιτρεπόταν να αναφερθεί (πρόκειται για την Δέσποινα, Θεά της γονιμότητας) και ο Αρίων ένα θαυμαστό πανέμορφο άλογο το οποίο είχε ανθρώπινη λαλιά (το άλογο αυτό πέρασε στην κατοχή του Ηρακλή και τέλος του Άδραστου). Τέλος ένας από τους ερωτικούς μύθους της Θεάς Δήμητρας που αξίζει να αναφερθεί στο σημείο αυτό, είναι ο έρωτάς της με έναν πανέμορφο θνητό, τον Ιάσωνα. Ήταν στο γάμο του Κάδμου και της Αρμονίας που αντικρίζοντας θαμπωμένη από την ομορφιά του τον ερωτεύτηκε και αμέσως εγκατέλειψε μαζί του το γάμο και σε έναν καλά οργωμένο αγρό ενώθηκε μαζί του. Μετά την συνεύρεση τους επέστρεψαν στον γάμο, με λάσπες στο σώμα τους αλλά και τα υπόλοιπα ερωτικά σημάδια που φανέρωναν το τι είχε προηγηθεί. Όλοι δυσαρεστήθηκαν αντικρίζοντας τους, ιδιαίτερα ο Δίας ο οποίος δεν ήθελε οι Θεές να ενώνονται με κοινούς θνητούς και κεραυνοβόλησε τον νεαρό Ιάσωνα. Ύστερα από λίγο καιρό, ο καρπός του έρωτά της με το νεαρό θνητό είδε το φως της ζωής. Το όνομά του ήταν Πλούτος.

Πολλοί οι μύθοι που συνδέονται με την Θεά Δήμητρα. Ο γνωστότερος όλων η απαγωγή της κόρης της Περσεφόνης από τον Πλούτωνα, που περιγράφεται στις πληροφορίες σχετικά με τον Άδη. Άλλοι μύθοι είναι η ανατροφή του Δημοφώντα, το ταξίδι του Τριπτόλεμου και η τιμωρία του Ερυσίχθονα.

Ως προστάτιδα της καλλιέργειας και της γεωργίας η Δήμητρα λατρευόταν κυρίως σε αγροτικές περιοχές. Ήταν η προστάτιδα των γεωργών και αυτοί την τιμούσαν όπως της άξιζε. Η λατρεία της Θεάς Δήμητρας συνδέεται επίσης και με πολλές μυστηριακές τελετές του αρχαίου κόσμου, όπως τα Ελευσίνια Μυστήρια, τελετές που είχαν ως σκοπό την κάθαρση και την εξύψωση της ανθρώπινης υπόστασης.

σίτος,Θεά Δήμητρα,θεά της γεωργίας,δημιουργός φυτών,μητέρα Περσεφόνης,Goddess Demeter