Βοηδρομιών

Βοηδρομιών (23/8-22/9)

Μήνας αφιερωμένος σε Θεό Απόλλων Βοηδρομιών, με κυριότερη εορτή τα Βοηδρόμια, την εορτή της Θεάς Άρτεμις Αγροτέρας και τα Ελευσίνια Μυστήρια.

Θεός Απόλλων,Θεά Άρτεμις,Ελευσίνια Μυστήρια,Βοηδρομιών,God Apollo, Artemis, Eleusinian Mysteries, Boedromion

Ο τρίτος μήνας του έτους ονομαζόταν Βοηδρομιών. Η λέξη βοηδρόμος σημαίνει τον σπεύδοντα προς βοήθεια ( βοή + δρόμος ). Στις 6 και 7 τού μηνός τελούνταν τα Βοηδρόμια, εορτή σε ανάμνηση της βοήθειας τού Θεού Απόλλωνος προς τον ήρωα Θησέα, στον πόλεμο που έκανε κατά των Αμαζόνων. Άλλες γιορτές του μήνα ήταν τα Γενέσια, εορτή της πόλεως προς τιμήν των νεκρών, ιδίως των πεσόντων μαχόμενων. Μετά από λίγες ημέρες τελούνταν τα πολύ γνωστά Μεγάλα Ελευσίνια Μυστήρια (15-23 τού μηνός), προς τιμήν της Δήμητρας , Θεάς της Γεωργίας.

Στο Κράτος της ΄Ηλιδος ο μήνας αυτός ονομάζονταν Παρθένιος.

Η ημέρα αλλάζει με την Αυγή της επομένης, δηλαδή με το πρώτο φως της επομένης ημέρας.

Κάθε ημέρα του Γρηγοριανού Ημερολογίου αντιστοιχεί αστρονομικά στην πραγματικότητα σε 3 ημέρες μετά στο Ελληνικό Ημερολόγιο.

Το Μαντείο Εν Δελφοίς, ο ομφαλός και κέντρο της Γαίας, καθορίζει την οικουμενική ώρα του πλανήτη μας και είναι αφιερωμένο στους Θεούς Γαία, Έρωτα, Δία, Απόλλων, Αθηνά, Ήφαιστο, Ερμή, Διόνυσο και στον αστερισμό του Δράκωντος.

εικονίδιο προηγούμενο,icon precedent,before.
εικονίδιο επόμενο,icon next one,after.