Ημέρα Άρεως
Η τρίτη ημέρα της εβδομάδος είναι αφιερωμένη στο Θεό Άρη, υπέρ του Θεού της σωματικής και βίαιης όψης του πολέμου. Την ημέρα αυτή γίνονταν τα γυμνάσια και οι ασκήσεις πολέμου, καθώς οι άνθρωποι πάντοτε βρίσκονταν σε μια ετοιμοπόλεμη κατάσταση. Οι «Κρόνιοι» ήταν συνήθως πολλαπλάσιοι και οι άνθρωποι έπρεπε με κάθε τρόπο να κρατήσουν τον πλανήτη Γαία, υπό κατοχή τους. Την ημέρα αυτή έτρωγαν κρέας για να είναι δυνατοί και συνομιλούσαν για τρόπους επίτευξης της κυριαρχίας τους επί των Κρονίων και υποχθόνιων υπανθρώπων. Οι συζητήσεις λάμβαναν χώρα σε μεγάλα ξύλινα τραπέζια και οι αρχηγοί κάθε φυλής συνομιλούσαν συνήθως σε υψώματα, σε σημεία που έτρεχαν ιερά ύδατα, προκειμένου να συνομιλήσουν με Θεότητες των βουνών και να μάθουν τα θελήματα των Θεών. Η συνήθεια αυτή έμεινε έως σήμερα, στα παιδιά του Θεού Απόλλωνος τους Έλληνες του Πόντου. Καθώς οι θνητοί δεν μπορούσαν να καταλάβουν τα λάθη τους, συμβουλεύονταν τα ιερατεία, τις Θεότητες και τους Κενταύρους για την επόμενή τους κίνηση.
Εάν η ημέρα ήταν Άρεως 13 του μηνός δεν έπρεπε να γίνει πόλεμος, διότι το πιθανότερο ήταν ότι οι άνθρωποι που θα πολεμούσαν πως θα πέθαιναν νωρίς, καθώς η ημέρα εκείνη επηρεαζόταν από τη Θεά Έως και τον Εωσφόρο που έστελνε αρνητική αστρολογική ακτινοβολία
στους ανθρώπους. Όσοι πολεμούσαν όμως, θα είχαν μόνιμες επιπτώσεις στο κράτος και στις οικογένειές τους. Κάποτε μεγάλος πολεμιστής της αρχαίας Ελλάδος, αμφισβήτησε την αστρολογική επιρροή και επέμεινε να πάει σε πόλεμο εκείνη την ημέρα. Στο πεδίο της μάχης χάθηκαν πολλές ζωές και τα δύο αντίπαλα στρατόπεδα έχασαν τους περισσότερους άνδρες τους. Παρότι η πλευρά του γενναίου πολεμιστή είχε χάσει πολλούς άνδρες, τελικώς νίκησε στη μάχη. Στο δρόμο της επιστροφής ο πολεμιστής συζητούσε με άλλους στρατιώτες και έλεγε, ότι είχε δίκιο τελικά ότι η ημέρα δεν τον επηρέασε, καθώς είχε επιβιώσει στον πόλεμο και το κρατίδιό του είχε νικήσει. Όταν έφτασε στην οικία του όμως κατάκοπος και μετά από πολλές ημέρες πεζοπορίας, διαπίστωσε ότι η γυναίκα του πλάγιαζε με κάποιον γείτονα, όσο εκείνος έλειπε σε πολεμικές επιχειρήσεις. Επί χριστιανισμού η ημέρα απλώς αποκαλείται «Τρίτη» της εβδομάδος ή «Συναρμολογήσεως Όπλων» .
Ημερολόγια της Ολυμπιάδος 701,1 σε διάφορες γλώσσες.