Ημέρα

Θεά ημέρα,θεά φωτός,πρωτόγενοι,Ελληνικό Θρήσκευμα.

Στην Ελληνική Μυθολογία η Ημέρα ήταν η Θεά που προσωποποιούσε το φως της ημέρας. Κατά τη γενικότερη παράδοση (π.χ. «Θεογονία» του Ησιόδου, 124-125), ήταν θυγατέρα της Νύχτας και του Ερέβους και αδελφή του Αιθέρα. Κατά τους Ορφικούς, η Ημέρα ήταν κόρη του Θεού Ήλιου, μαζί με τον οποίο λατρευόταν στην Κω.

Η Ημέρα αναφέρεται ότι παντρεύτηκε τον Αστραίο ή και τον ίδιο τον αδελφό της, τον Αιθέρα. Παιδιά της Ημέρας ήταν η Αστραία (στην πρώτη εκδοχή), ο Βροτός, ο Θεός Ουρανός, η Γαία και η Θάλασσα. Στον Ησίοδο η Ημέρα συγχέεται με την Ηώ, και στους τραγικούς και άλλους ποιητές τα δύο αυτά πρόσωπα ταυτίζονται, π.χ. αναφέρεται ότι η Ημέρα ήταν σύζυγος του Τιθωνού και μητέρα του Μέμνονα, ή ότι αγάπησε τον Κέφαλο.

Στην Αγορά των Αθηνών υπήρχαν πήλινα αγάλματα της Ημέρας ως «ακρωτήρια» στη στέγη της «Βασιλείου Στοάς». Απεικονιζόταν επίσης η Ημέρα στον θρόνο του Αμυκλαίου Απόλλωνα, ενώ στην Ολυμπία, κοντά στο Ιπποδάμειον, υπήρχαν αγάλματα της Ημέρας και της Θέτιδας να ικετεύουν τον Δία για χάρη των παιδιών τους. Στον ναό του Δία στην Πέργαμο, η Ημέρα παριστανόταν στη ζωφόρο της νότιας πλευράς, πίσω από τη Σελήνη.

«Ημέρα» ήταν και μία επίκληση της Θεάς Αρτέμιδας στους Λουσούς της Αρκαδίας. Η λατρεία της γινόταν στο ιερό της «Ημερασίας Αρτέμιδος», που είχε ιδρύσει ο Προίτος.

Πηγή: Wikipedia.org