Ανθεστηριών
Ανθεστηριών (23/1-20/2)
Μήνας αφιερωμένος σε Θεό Διόνυσο, με κυριότερη εορτή τα Ανθεστήρια, τη μεγάλη τριήμερη εορτή, όπου ανοίγονται οι πίθοι του νέου οίνου και τελούνται οι καθαρτικές τελετές.
Το όνομα Ανθεστηριών, ετυμολογικώς, προέρχεται από το ρήμα «ανθεστιώ», που σημαίνει
« ανταποδίδω φιλοξενία», και όχι από τη λέξη άνθος, όπως πολλοί πιστεύουν. Κατά τον όγδοο μήνα του έτους τελούνται οι εξής εορτές :
Τα Ανθεστήρια, τριήμερη εορτή 11-13 του μηνός, προς τιμήν τού Βάκχου. Την πρώτη ημέρα, που λεγόταν Πιθοιγία, άνοιγαν τους πίθους, που φυλάσσονταν ο οίνος. Την δεύτερη ημέρα (Χόες) γίνονταν διαγωνισμοί ανάμεσα σε πότες οίνου και στους ετοιμοθάνατους. Πίστευαν ότι, με το τέλος των Ανθεστηρίων, έφευγαν μαζί και τα κακά πνεύματα, και γι’ αυτό φώναζαν: « θύραζε Κήρες, ουκ έτ’ Ανθεστήρια » (= έξω από την θύρα φύγετε, Κήρες Δυνάμεις του θανάτου. Στα Ανθεστήρια δηλαδή η φιλοξενία τελείωσε).
Τα Χλοία, εορτή της Θεάς Δήμητρας,
Τα Διάσια, η πιο μεγάλη από τις Αθηναϊκές εορτές προς τιμήν του Θεού Διός.
Η ημέρα αλλάζει με την Αυγή της επομένης, δηλαδή με το πρώτο φως της επομένης ημέρας.
Κάθε ημέρα του Γρηγοριανού Ημερολογίου αντιστοιχεί αστρονομικά στην πραγματικότητα σε 3 ημέρες μετά στο Ελληνικό Ημερολόγιο.
Το Μαντείο Εν Δελφοίς, ο ομφαλός και κέντρο της Γαίας, καθορίζει την οικουμενική ώρα του πλανήτη μας και είναι αφιερωμένο στους Θεούς Γαία, Έρωτα, Δία, Απόλλων, Αθηνά, Ήφαιστο, Ερμή, Διόνυσο και στον αστερισμό του Δράκωντος.
Ημερολόγια της Ολυμπιάδος 701,1 σε διάφορες γλώσσες.