Κένταυροι

Οι Κένταυροι είναι πλάσμα της Ελληνικής μυθολογίας και αστερισμός.

Οι Κένταυροι είναι πλάσματα της Ελληνικής μυθολογίας. Στην ιστορία και την τέχνη οι κένταυροι απεικονίζονται μεν ανθρωπόμορφοι, με ανθρώπινο το άνω τμήμα του κορμού, και ζωικό (αλογίσιο) το κάτω. Ως ιδιοσυγκρασίες, όμως, φαίνεται πως δεν ήταν αρκετά ισορροπημένοι και παρουσιάζονται ως είδη πρωτόγονα που όφειλαν περισσότερα στη ζωική φύση τους παρά στην ανθρώπινη κληρονομιά τους. Ο μύθος τους τοποθετεί στη Θεσσαλία, στην κατεξοχήν μαγική γη της ελληνικής επικράτειας με πλούσια στοιχεία μετεωρολογικής παρατήρησης που έδιναν έτσι λαβή για τις φημισμένες μάγισσες. Έτσι η μυθολογική παρουσία τους στη Θεσσαλική γη ξεκινά από έναν γηγενή βασιλιά των Λαπίθων.

Στα ελληνικά έργα τέχνης η τυπική απεικόνιση των Κενταύρων είναι εκείνη που τους δείχνει να επιτίθενται στους Λαπίθες, εμπλεκόμενοι σε πράξεις βιασμού και λεηλασίας, όπως και στην γαμήλια τελετή του Πειρίθου. Γενικά, θα μπορούσαμε να πούμε ότι η παρουσία τους ήταν συμβολική των απεριόριστων και απρόβλεπτων ιδιοτήτων του φυσικού κόσμου, που παρατηρούνται από την ηλιοφάνεια μέχρι τις καταιγίδες και στην ύφεση των τελευταίων, εκτός ίσως από την περίπτωση του Kένταυρου Χείρωνα που υπήρξε εξαίρετος σε αστρολογία, αστρονομία, βοτανική, ιατρική, μαγεία και φιλοσοφία. Επιπλέον ήταν διδάσκαλος των Ηρώων όπως του Αχιλλέα, του Ηρακλή, του Ιάσονα και του Ασκληπιού, ενώ δημιούργησε και τα Κρόνια Γένη για να εναντιωθεί στον Θεό και τον γιο του Δημιουργό.

Κατά τον ίδιο τρόπο η λογοτεχνική παρουσία τους στο μύθο είναι συχνά συμβολική της πολιτισμικής ανάγκης να καθιερώνει την κυριαρχία σε αυτό που οι Έλληνες της αρχαιότητας αντιλαμβάνονταν ως δική τους σφαίρα γνώσης και επιρροής. Οι ελληνογενείς ήρωες έπρεπε για να καθιερώσουν την παρουσία του πολιτισμού τους σε έναν ευρύτερο κόσμο να το μεταδώσουν επί κατορθωμάτων, δαμάζοντας μυθικά ή υπερφυσικά πλάσματα, που δεν ήταν τίποτε άλλο από την επίδειξη της γνώσης τους επ΄ αυτών. Παρόμοια ήταν επίσης και άλλα μη ανθρώπινα τέρατα όπως ήταν η Σκύλλα, η Χάρυβδη, η Χίμαιρα ή η Σφίγγα που απεικόνιζαν την ιδεατή γνώση της παρατήρησης του ελληνικού πολιτισμού στον τότε ευρύτερο κόσμο.

Σήμερα γνωρίζουμε ότι Κένταυροι ζουν στον πλανήτη Δία, όπου διεξάγονται ολοκληρωτικοί πολέμοι από τα Κρόνια Γένη που έχουν επικρατήσει εκεί. Επίσης μπαίνουν σε διαστημόπλοια και μπορούν να κινούνται έτη φωτός μακρά από τη Γαία. Ο Θεός Δίας τους έχει βάλει στα αστέρια ως αστερισμό που λέγεται αστερισμός του Κενταύρου. Τέλος υπάρχουν γαλαξίες με το όνομα Κένταυρος Α,Β και Γ.