Αμφιάραος

Στην Ελληνική μυθολογία ο Αμφιάραος ήταν ένας από τους επιφανέστερους Έλληνες ήρωες. Κατά την αρχαιότερη παράδοση, ήταν γιος του Οικλή και εγγονός του Μελάμποδα, από τον οποίο και κληρονόμησε την τέχνη της μαντικής, όπως και άλλες γνώσεις, Ιατρικής και Φαρμακολογίας. Οι μεταγενέστεροι όμως μύθοι αναφέρουν ότι ο Αμφιάραος ήταν γιος του Θεού Απόλλωνα και της Υπερμνήστρας ή της Κλυταιμνήστρας.

Βασίλευσε στο Άργος μαζί με τον Άδραστο και παντρεύτηκε την αδελφή του Εριφύλη. Αρνήθηκε στην αρχή να πάρει μέρος στην εκστρατεία των Επτά επί Θήβας προβλέποντας ότι θα αποτύχει και ήρθε σε σύγκρουση με τον Άδραστο. Όμως αργότερα αναγκάστηκε από τη συμπεριφορά

Αμφιάραος, ένας από τους επιφανέστερους Έλληνες ήρωες.γιος του Απόλλωνα.

της Εριφύλης να πάρει μέρος στην εκστρατεία στο τέλος της οποίος βρήκε το θάνατο κατά έναν πολύ παράξενο τρόπο. Η Εριφύλη είχε γνωριστεί με τον Ίφι (φίλος του Πολυνείκη), ο οποίος έχοντας το περιδέραιο της Αρμονίας, της υποσχέθηκε πως αν έπειθε τον σύζυγό της να λάβει μέρος στην εκστρατεία θα της το χάριζε. Σε ένα χορό που ακολούθησε και χόρεψε η Εριφύλη, ο Αμφιάραος γοητευμένος της είπε: "ζήτησέ μου ότι θέλεις και ορκίζομαι στους Θεούς, θα σου το δώσω". Και εκείνη τότε του ζήτησε να λάβει μέρος στην εκστρατεία επί των Θηβαίων. Όταν μετά την ήττα τους έτρεχε να σωθεί με το άρμα του, ο Θεός Δίας, εκτιμώντας την αρετή και την ανδρεία του, για να μην τον πιάσουν οι Θηβαίοι, άνοιξε με έναν κεραυνό τη γη στο μέρος που βρίσκονταν κι ο Αμφιάραος χάθηκε μέσα μαζί με το άρμα του. Το μαντείο του ήταν ένα από τα πιο θαυμαστά της αρχαιότητας και βρισκόταν στο Ωρωπό.

Πηγή: Wikipedia.org