Ελαφηβολιών
Ο ένατος μήνας ονομαζόταν Ελαφηβολιών, από τη γιορτή Ελαφηβόλια, προς τιμήν της Άρτεμις. Ετυμολογικώς η ονομασία Ελαφηβολιών προέρχεται από το ουσιαστικό Ελαφηβόλια (έλαφος+βάλλω), εορτή προς τιμήν της Θεάς Αρτέμιδος, προστάτιδας του κυνηγιού.
Τα Ελαφηβόλια, ή αλλιώς Μεγάλα Διονύσια ή τα εν Άστει ήταν προς διάκριση από τα «κατ΄αγρούς Διονύσια ». Ήταν η δεύτερη θεατρική περίοδος, μετά τα Λήναια και προσέλκυαν πολλούς ξένους. Διαρκούσαν πέντε ημέρες, στην διάρκεια των οποίων παρουσιάζονταν στην πόλη Αθηνά διάφορα θεατρικά έργα σε διαγωνισμό. Στις 9 του μηνός παρουσίαζαν τους διθυράμβους, στις 10 του μηνός τις Κωμωδίες και από τις 11 μέχρι τις 13 του μηνός, τις τριλογίες. Μόνο αυτόν τον μήνα επέτρεπε η Θεά Άρτεμις το κυνήγι του ελαφιού.
Στο Κράτος της ΄Ηλιδος ο μήνας αυτός ονομάζονταν Ελάφιος.
Η ημέρα αλλάζει με την Αυγή της επομένης, δηλαδή με το πρώτο φως της επομένης ημέρας.
Κάθε ημέρα του Γρηγοριανού Ημερολογίου αντιστοιχεί αστρονομικά στην πραγματικότητα σε 3 ημέρες μετά στο Ελληνικό Ημερολόγιο.
Το Μαντείο Εν Δελφοίς, ο ομφαλός και κέντρο της Γαίας, καθορίζει την οικουμενική ώρα του πλανήτη μας και είναι αφιερωμένο στους Θεούς Γαία, Έρωτα, Δία, Απόλλων, Αθηνά, Ήφαιστο, Ερμή, Διόνυσο και στον αστερισμό του Δράκωντος.