Ελαφηβολιών

Ελαφηβολιών (21/2-23/3)

Μήνας αφιερωμένος σε Θεά Άρτεμις με κυριότερη εορτή τα Ελαφηβόλια και τα Διονύσια εν Άστει. Επίσης γιορτάζονταν τα Ασκληπίεια και τα Πάνδια.

ελαφιβολιών,αρχαίοι εορτασμοί

Ο ένατος μήνας ονομαζόταν Ελαφηβολιών, από τη γιορτή Ελαφηβόλια, προς τιμήν της Άρτεμις. Ετυμολογικώς η ονομασία Ελαφηβολιών προέρχεται από το ουσιαστικό Ελαφηβόλια (έλαφος+βάλλω), εορτή προς τιμήν της Θεάς Αρτέμιδος, προστάτιδας του κυνηγιού.

Τα Ελαφηβόλια, ή αλλιώς Μεγάλα Διονύσια ή τα εν Άστει ήταν προς διάκριση από τα «κατ΄αγρούς Διονύσια ». Ήταν η δεύτερη θεατρική περίοδος, μετά τα Λήναια και προσέλκυαν πολλούς ξένους. Διαρκούσαν πέντε ημέρες, στην διάρκεια των οποίων παρουσιάζονταν στην πόλη Αθηνά διάφορα θεατρικά έργα σε διαγωνισμό. Στις 9 του μηνός παρουσίαζαν τους διθυράμβους, στις 10 του μηνός τις Κωμωδίες και από τις 11 μέχρι τις 13 του μηνός, τις τριλογίες. Μόνο αυτόν τον μήνα επέτρεπε η Θεά Άρτεμις το κυνήγι του ελαφιού.

Στο Κράτος της ΄Ηλιδος ο μήνας αυτός ονομάζονταν Ελάφιος.

Η ημέρα αλλάζει με την Αυγή της επομένης, δηλαδή με το πρώτο φως της επομένης ημέρας.

Κάθε ημέρα του Γρηγοριανού Ημερολογίου αντιστοιχεί αστρονομικά στην πραγματικότητα σε 3 ημέρες μετά στο Ελληνικό Ημερολόγιο.

Το Μαντείο Εν Δελφοίς, ο ομφαλός και κέντρο της Γαίας, καθορίζει την οικουμενική ώρα του πλανήτη μας και είναι αφιερωμένο στους Θεούς Γαία, Έρωτα, Δία, Απόλλων, Αθηνά, Ήφαιστο, Ερμή, Διόνυσο και στον αστερισμό του Δράκωντος.

εικονίδιο προηγούμενο,icon precedent,before.
εικονίδιο επόμενο,icon next one,after.