Χιόνη

Η Χιόνη ήταν κόρη του ποτάμιου Θεού Νείλου και της Ωκεανίδας Καλλιρρόης.

Στην Ελληνική Μυθολογία με το όνομα Χιόνη είναι γνωστά τα παρακάτω 4 πρόσωπα:

  1. Θυγατέρα του ποτάμιου θεού Νείλου και της Ωκεανίδας Καλλιρρόης. Η Χιόνη ζούσε στους αγρούς και κάποτε κακοποιήθηκε από κάποιο γεωργό. Για τον λόγο αυτό, η Χιόνη μεταμορφώθηκε από τον Θεό Ερμή, μετά από εντολή του Δία, σε νεφέλη χιονιού, το οποίο πέφτοντας καταστρέφει τα σπαρτά.

  2. Θυγατέρα του Βορέου και της Ωρειθυίας (της κόρης του βασιλιά των Αθηνών Ερεχθέως). Αδέλφια της Χιόνης ήταν ο Ζήτης, ο Κάλαϊς και η Κλεοπάτρα. Η Χιόνη αυτή γέννησε ένα παιδί θεού, τον Εύμολπο από τον Ποσειδώνα, και για να το κρύψει το πέταξε στη θάλασσα.

  3. Θυγατέρα του Αρκτούρου που την άρπαξε ο Βορέας, με τον οποίο απέκτησαν τρεις γιους, που έγιναν ιερείς του Απόλλωνα στη χώρα των Υπερβορείων.

  4. Στις «Μεταμορφώσεις» του Ρωμαίου ποιητή Οβιδίου η Χιόνη είναι η πανέμορφη κόρη του Δαιδαλίωνα. Δύο θεοί, ο Απόλλων και ο Ερμής, έκαναν παιδιά μαζί της επειδή ήταν τόσο όμορφη: ο Απόλλων τον Φιλάμμωνα και ο Ερμής (κατά μία εκδοχή) τον Αυτόλυκο. Μετά από αυτά, η Χιόνη κυριεύθηκε από υπερηφάνεια και ματαιοδοξία, οπότε η Θεά Άρτεμις τη σκότωσε.

Πηγή: Wikipedia.org