Αιγόκερως

Ο Αιγόκερως

15 Ιανουαρίου - 13 Φεβρουαρίου

Αιγόκερως εικόνα
Αιγόκερως

Αστερισμός του Αιγόκερω

Στον Άρατο εμφανίζεται για πρώτη φορά ο αστερισμός αυτός με το όνομα Αιγόκερως. Στην Ελληνική μυθολογία υπάρχουν διάφορες εκδοχές που αναφέρονται στο μυθικό αυτό πλάσμα, που έχει σώμα και κεφαλή κατσίκας και ουρά ψαριού. Αποτελεί μεταμόρφωση του τραγοπόδαρου θεού Πάνα, στην προσπάθειά του να ξεφύγει από τον γίγαντα Τυφώνα, την περίοδο της Γιγαντομαχίας. Ένας άλλος μύθος αναφέρει ότι ο Αιγόκερως ήταν γιος του Δία και της γυναίκας του Πάνα, Αίγης. Κατά μια άλλη άποψη συμβολίζει την αίγα Αμάλθεια η οποία έθρεψε με το γάλα της το Δία.

Θετικές Ιδιότητες του Αιγόκερου

Αξιόπιστος, αποφασιστικός, φιλόδοξος. Προσεκτικός, συνετός. Έχει την αίσθηση του χιούμορ και της πειθαρχίας. Υπομονετικός. Οικονόμος.

Αρνητικές Ιδιότητες του Αιγόκερου

Άκαμπτος στις αντιλήψεις του, απαιτητικός. Απαισιόδοξος, κομφορμιστής. Φιλάργυρος.

Χαρακτήρας

Γενικά, οι Αιγόκεροι είναι φιλόδοξοι, αποβλέποντας διαρκώς σε μια προαγωγή ή μια αύξηση του μισθού τους. Δεν είναι αναγκασμένοι να προσπαθούν να φτάσουν στο επίπεδο των άλλων δίπλα τους επειδή ή βρίσκονται ήδη σ' αυτό το επίπεδο ή προηγούνται. Είναι εξαίρετοι επιχειρηματίες και ο θετικός Αιγόκερος έχει σίγουρη την επιτυχία σ' αυτόν τον τομέα αν αποφασίσει να επιδοθεί. Η γυναίκα Αιγόκερος, ως σύζυγος, προσφέρει τη συμβουλή της προωθώντας τον σύζυγό της (και τον εαυτό της) στην κοινωνική κλίμακα. Αυτά για τον ορεινό τράγο. Ο κατοικίδιος, δεμένος στην πεδιάδα, είναι αληθινά αξιολύπητος. Έχει κι αυτός φιλοδοξίες. Όσο όμως κι αν προσπαθήσει, και προσπαθεί πραγματικά, το βάρος του ανταγωνισμού είναι πάνω από τις δυνατότητές του. Αν είναι συνετός, θα βρει τον δικό του ήσυχο και ασφαλισμένο τρόπο ζωής σε μια απλή δουλειά που μπορεί να την κάνει ήσυχα, όπως και όποτε νομίζει. Ένα από τα πιο ευχάριστα χαρακτηριστικά των Αιγόκερων είναι η αίσθηση του χιούμορ που τους διακρίνει. Οι αιγόκεροι είναι βασικά λιγόλογοι. Με μια-δυο απλές και κάπως ξερές κουβέντες σκορπούν το μειδίαμα. Συχνά, το χαμόγελό τους είναι ανάποδο, οι άκρες των χειλιών τους γυρίζουν όχι προς τα πάνω, αλλά προς τα κάτω και μερικές φορές το χαμόγελο αυτό συνοδεύεται από ένα βαθύ επιφώνημα αποδοκιμασίας. Είναι άνθρωποι αξιόπιστοι, υπομονετικοί, επιφυλακτικοί, φυλάγονται ίσως από κάποιο ελάττωμα, και αντέχουν πολύ στην ταλαιπωρία αν χρειαστεί. Είναι συνήθως κομφορμιστές, συμβιβασμένοι με τα πράγματα και τους είναι πολύ δύσκολο να συμμεριστούν την ερωτική ελευθερία και τολμηρότητα των συγχρόνων τους νέων. Γενικά, ο Αιγόκερος είναι σχεδόν απόλυτα ευχαριστημένος με τον εαυτό του.

Πνεύμα

Το πνεύμα του Αιγόκερω είναι εξαιρετικά ορθολογιστικό και σοβαρό. Ο τρόπος σκέψης είναι εποικοδομητικός και δείχνει μεγάλη ικανότητα στο να προγραμματίζει λεπτομερειακά. Είναι ικανός να παραμερίσει το κάθε τι που δεν ανταποκρίνεται σ' αυτό που ο ίδιος θεωρεί σωστό. Και, μια και κάνει κάποια κίνηση μπροστά, δεν γυρίζει πίσω. Ο χαρακτηρισμός "ψυχρός και υπολογιστής" είναι ίσως ο πιο κατάλληλος για να εκφράσει τη νοοτροπία του Αιγόκερω. Δεν έχει την ικανότητα ν' αντιλαμβάνεται γρήγορα μια κατάσταση ή να την εξετάσει ουσιαστικά, βαδίζει τυφλά, ψηλαφητά. Όταν όμως καταλάβει ή μάθει καλά κάτι, δεν το ξεχνάει. Είναι αγχώδης τύπος και, από όλα τα ζώδια, έχει τη μεγαλύτερη ροπή προς την κατάθλιψη.

Συναισθηματικές Σχέσεις

Για έναν Αιγόκερω, οι ανθρώπινες σχέσεις μπορεί να είναι εξαιρετικά δύσκολες και ιδιαίτερα οι στενές ερωτικές σχέσεις. Αυτό μπορεί να σημαίνει αδυναμία επικοινωνίας, που οφείλεται σε δειλία ή συστολή ή στο ότι θεωρεί τις οικονομικές του υποθέσεις σπουδαιότερες. Οπωσδήποτε, το αποτέλεσμα είναι ότι υποφέρει συχνά από μοναξιά.

Σταδιοδρομία

Δημόσιος υπάλληλος, μαθηματικός, πολιτικός, ορθοπεδικός, ερευνητής επιστήμονας, δάσκαλος, μηχανικός, σχεδιαστής, αγρότης, μεταλλειολόγος, μουσικός, οικοδόμος, αρχιτέκτονας, τοπογράφος, οδοντογιατρός. Κάθε είδους διοικητική ή άλλη υπεύθυνη θέση. Ο Αιγόκερως έχει ανάγκη από ασφάλεια κι έναν τακτικό μισθό, κι αυτό πρέπει να το έχει υπόψη όταν διαλέγει σταδιοδρομία. Κάθε απόπειρα να "πλουτίσει γρήγορα" δεν έχει πιθανότητες επιτυχίας και πρέπει ν' αποθαρρύνεται. Ο Αιγόκερως πρέπει να επιδιώκει τη σταθερή, αδιάκοπη πρόοδο. Στο τέλος, έστω και με κόπο, θα φτάσει στην κορυφή του επαγγέλματός του. Του αρέσει η φήμη και η δημοσιότητα. Η σταδιοδρομία του μπορεί γι' αυτόν να είναι τόσο σπουδαία, ώστε ν' αποκλείει οτιδήποτε άλλο απ' τη ζωή του. Σε κάποιο στάδιο της ζωής του, μπορεί να τον ελκύσει ο ανελέητος ανταγωνισμός της πολιτικής. Το ζώδιο αυτό χαρίζει επίσης κλίση στη μουσική. Αν ο Αιγόκερως δεν έχει φιλοδοξίες, αν είναι ένας "κατοικίδιος τράγος", πρέπει να διαλέξει μια σταδιοδρομία που παρέχει ασφάλεια και δεν είναι πολύ απαιτητική. Ο άνθρωπος αυτός είναι ένα δημιούργημα της συνήθειας και ικανοποιείται με μικροπράγματα και με το αίσθημα της μονιμότητας και της διάρκειας.

Γονείς Και Παιδιά

Το ζωηρό ενδιαφέρον του Αιγόκερω για την πρόοδο του παιδιού του μπορεί να φτάσει σε υπερβολές, ο πατέρας ή η μητέρα μπορεί να φέρονται δεσποτικά στο παιδί και να κυριαρχούν πάνω του. Πρέπει να χρησιμοποιήσουν τη φυσική τους αίσθηση του χιούμορ, την έμφυτη ευφυΐα τους, να το επαινούν τη στιγμή που πρέπει και να το ενθαρρύνουν να καλλιεργήσει καλύτερες φιλοδοξίες. Πρέπει να προσπαθήσουν να δώσουν χαρά στη ζωή των παιδιών τους. Μπορεί ο πατέρας να δείχνει την τάση να κάνει τον "βαρύ". Άλλοτε, πάλι, είναι απορροφημένος από τις δουλειές του και δεν έχει καιρό για το παιδί του. Τότε, πέφτει πολύ μεγάλο μέρος ευθύνης στη μητέρα. Η μητέρα Αιγόκερως πρέπει να φροντίσει να μην επιστρέψει στην εργασία της, όσο το παιδί της είναι ακόμα πολύ μικρό, έστω κι αν το νοικοκυριό την κουράζει, αυτό θα είχε σαν συνέπεια να λείψει η στοργή από το παιδί. Ο νεαρός Αιγόκερως πρέπει να ενθαρρύνεται να ενδιαφερθεί για τη μουσική, τη φυσική ιστορία, την αρχαιολογία, την ορειβασία. Μπορεί να γίνει καλός αθλητής, ίσως όμως να μη μπορέσει να γίνει μέλος ενός ομίλου. Του αρέσει να διαβάζει πολύ και να καταβροχθίζει αμέτρητα βιβλία. Χρειάζεται γι' αυτό σωματική άσκηση και πρέπει να ενθαρρύνεται σε ατομικές του πρωτοβουλίες με διάφορα σπορ. Το νωθρό παιδί Αιγόκερως πρέπει να προτρέπεται στη δράση με την παρατήρηση, λόγου χάρη, ότι μπορεί να καταφέρει πολλά αν προσπαθήσει. Και όταν προσπαθήσει και ο επόμενος "έλεγχός" του αναφέρει "σταθερή πρόοδο", μπορεί τότε να βγάλει ξαφνικά τον πάσσαλο και να γίνει "βουνίσιος τράγος".

εικονίδιο προηγούμενο,icon precedent,before.
εικονίδιο επόμενο,icon next one,after.