Εδέσματα και συνταγές

συλλογή ψωμιού,άρτος Ελλήνων,σίτος και προιόντα,collection of bread, Greek bread, wheat and products,

Οι αρχαίοι Έλληνες φρόντιζαν στα γεύματα και στα δείπνα τους, τα τραπέζια να είναι πλούσια. Αποτελούνταν συνήθως από άρτο, γλυκίσματα, φρούτα, ελιές, πίτες, κρέατα και χορταρικά. Φυσικά και από άφθονο κρασί.

Από τα όσπρια, γνωστά στους αρχαίους ήταν τα φασόλια, οι φακές, τα ρεβίθια, που τα προτιμούσανε ψημένα, τα μπιζέλια και τα κουκιά, που τα έτρωγαν, συνήθως, σε πουρέ (έτνος). Οι Αθηναίοι συνήθιζαν να έχουν στα σπίτια τους μεγάλη ποικιλία τροφών όπως άρτο, λουκάνικα, σύκα, γλυκίσματα, μέλι, τυρί, τρυφερά χταπόδια, τσίχλες, σπουργίτια και άλλα πολλά. Ένα από τα πιο απαραίτητα αγαθά σ’ ένα σπίτι ήταν το λάδι, κάτι που ήταν απαραίτητο και στις παλαίστρες, για ν’ αλείφουν οι αθλητές τα κορμιά τους.

συλλογή ελιάς,συλλογή καρπών,φαγητό από δέντρα,collection of olives, fruit picking, eating from trees,

Φημισμένα ήταν τα λάδια της Σάμου και της Ικαρίας. Οι αρχαίοι συνήθιζαν να βγάζουν λάδι από άγουρες ελιές, που το προτιμούσανε στις σαλάτες τους. Επίσης από τα αμύγδαλα και τα καρύδια έβγαζαν ένα είδος λαδιού, καλό για τα γλυκίσματά τους. Από τα απαραίτητα επίσης στο καθημερινό τραπέζι των αρχαίων ήταν το γάλα και το τυρί, που ήταν όμως δύο σπάνια αγαθά. Μάλιστα οι διαιτολόγοι συνιστούσαν, για τους αθλητές, το μαλακό τυρί. Πολλές φορές για να πήξει καλά το τυρί, έβαζαν μέσα στο γάλα, που έβραζε, ένα κωνοροειδές φυτό, κνήκον ή οκνήκος. Από τα εκλεκτότερα εδέσματα ήταν οι κοχλιοί, τα σαλιγκάρια, που τα έτρωγαν οι Κρητικοί. Τα μικρά πουλιά, σπίνους, τσίχλες, ακόμη και τους λαγούς, τα ψήνανε και τα διατηρούσανε μέσα σ’ ευωδιαστό λάδι. Μάλιστα, το παραγεμίζανε με διάφορα καρυκεύματα, κάτι που συνηθίζεται και σήμερα στα χωριά της Μάνης.

γεύμα Ηρακλή,Ιόλη,Ίφιτος,meal Hercules, Iole Ifitos,
σκεύη μαγειρέματος,σκεύη Ελλήνων,σκεύη για σούπα,cookware, utensils Greeks, utensils soup

Ένας ζωμός που ευχαριστούσε ιδιαίτερα τον Ηρακλή ήταν ο ζωμός από μπιζέλια. Στα χορταρικά έριχναν μια σάλτσα φτιαγμένη από λάδι, δριμύ ξύδι, διάφορα καρυκεύματα, ακόμη και μέλι. Τα θαλασσινά που προτιμούσε ο λαός, ήταν οι σαρδέλες του Φαλήρου μαζί με κριθαρένιο άρτο. Τα χέλια γνωρίζουμε ότι ήταν πανάκριβα, περίπου τον 5ο αι. π.Χ . Οι Αθηναίοι έτρωγαν συχνότερα ψάρι από κρέας και ο λόγος ήταν ότι ήταν ευκολότερα στη συλλογή από τη θάλασσα, παρά να εκτρέφονται ζώα σε χωράφια. Επίσης η καταγωγή των Αθηναίων που ήταν από τους Πελασγούς τους ωθούσε να ασχοληθούν περισσότερο με τη θάλασσα.

Ακόμη, οι Αθηναίοι απέφευγαν να αρχίζουν το γεύμα τους ή το δείπνο με σούπα γιατί πολύ πιθανόν να τους κοβόταν η όρεξη για φαγητό. Αν και οι Αθηναίοι φρόντιζαν να μη λείπει τίποτα από το σπίτι τους, δηλαδή χρήσιμα αγαθά, όπως τρόφιμα, δεν πρέπει να ξεχνούμε τη φτώχεια που επικρατούσε στην Ελλάδα που ήταν ο παντοτινός σύντροφος των Ελλήνων. Η έλλειψη και η ακρίβεια των τροφίμων ανάγκαζε πολλούς να μην πετάνε τίποτα από τα περισσεύματα των δείπνων, που τα τάΐζαν στα ζώα τους. Η Σπαρτιατική διατροφή δεν είχε σχέση με αυτή των Αθηναίων. Στους Σπαρτιάτες έφτανε ένα βραστό χοιρινό, λίγο οίνος και καμιά πίτα γλυκιά για να τους ενθουσιάσει. Το καθημερινό τους ήταν μια κούπα από «μέλανα ζωμό» κι ένα κομμάτι άρτο.

αρχαία αγορά,ανταλλαγή προιόντων,ancient market, commodities exchange,