Χριστιανικά Διονυσιακά Τραγούδια
ΤΡΙΓΩΝΑ ΚΑΛΑΝΤΑ
Τρίγωνα, κάλαντα, σκόρπισαν παντού
κάθε σπίτι μια φωλιά του μικρού Χριστού,
τρίγωνα κάλαντα μες στη γειτονιά
ήρθαν τα Χριστούγεννα κι η Πρωτοχρονιά
Άστρο φωτεινό, θα βγει γιορτινό
μήνυμα θα φέρει από τον ουρανό
Τρίγωνα, κάλαντα, στο μικρό χωριό
και χτυπάει χαρούμενα το καμπαναριό
τρίγωνα, κάλαντα σκόρπισαν παντού
κάθε σπίτι μια φωλιά του μικρού Χριστού
Τρέχουν τα παιδιά μέσα στο χιονιά
ήρθαν τα Χριστούγεννα κι η Πρωτοχρονιά
μες στη σιγαλιά, ανοίγει η αγκαλιά
κι έκανε η αγάπη την καρδιά φωλιά
Τρίγωνα, κάλαντα σκόρπισαν παντού
κάθε σπίτι μια φωλιά του μικρού Χριστού
τρίγωνα, κάλαντα μες στη γειτονιά
ήρθαν τα Χριστούγεννα κι η Πρωτοχρονιά
1. Τα «Τρίγωνα» στον πρώτο στίχο συμβολίζουν τον ιερό αριθμό 3, τον πρώτο αληθινό αριθμό των Πυθαγορείων. Επίσης το τρίγωνο συμβολίζει μια σειρά άπειρων πραγμάτων που αναπτύσσονται σε τριάδες, από την Αγία Τριάδα μέχρι την τριπλή όψη της αρχαίας Θεάς Αθηνάς, την τριμερή ψυχή, την τρισδιάστατη φύση του δικού μας κόσμου. «Τα κάλαντα» συμβολίζουν τη μελωδία της εποχής και το «σκόρπισαν παντού» ότι είναι διάχυτη η ευτυχία σε όλη την περιοχή. 2. Το «κάθε σπίτι μια φωλιά του μικρού Χριστού» στο δεύτερο στίχο σημαίνει ότι ο Χριστός Διόνυσος, γιος του Θεού Δία δεν έχει σπίτι και είναι ευπρόσδεκτος σε όλα τα σπίτια. Είναι ο αιώνιος έφηβος που ψάχνει για αγάπη. Η λέξη «φωλιά» σημαίνει ότι έχει σύμβολα τα πουλιά και συγκεκριμένα την κουκουβάγια καθώς η Παναγία Θεά Αθηνά του είχε διδάξει την αρετή της σοφίας.
3. Η φράση «μες στη γειτονιά» στον τρίτο στίχο δηλώνει ότι οι πόλεις-κράτη στην Καισάρεια, ήταν πολύ μικρές τότε και ήταν όλες τους σαν μια γειτονιά.
4. Η φράση «ήρθαν τα Χριστούγεννα κι η Πρωτοχρονιά» στον τέταρτο στίχο σημαίνει ότι ήρθαν τα Μικρά Διονύσια, είναι εποχή της γονιμότητας και τόσο οι άνθρωποι όσο και η φύση θα αναθαρρεύσουν. Ακολουθούν λαϊκές διασκεδάσεις , χοροί , τραγούδια , πειράγματα κλπ. Ο Ήλιος στο Βόρειο Ημισφαίριο, φτάνει στο σημείο της ετήσιας τροχιάς του που ονομάζεται «Χειμερινό Ηλιοστάσιο», οπότε αρχίζει και επίσημα η εποχή του Χειμώνα, δηλαδή μια άλλη εποχή του χρόνου που ονομάζεται «Πρωτοχρονιά».
5. Η φράση «άστρο φωτεινό, θα βγει γιορτινό» στον πρώτο στίχο στη δεύτερη στροφή, σημαίνει ότι το λαμπρότερο άστρο της Ανατολής ο αστερισμός του Σείριου θα λάμψει και οι θνητοί της Γαίας θα γιορτάσουν, καθώς τα Μικρά Διονύσια ή κατ’ αγρούς Διονύσια είναι αφιερωμένα στους αγρότες και στον Δενδρολάτρη Θεό Διόνυσο.
6. Η φράση «μήνυμα θα φέρει από τον ουρανό» στο δεύτερο στίχο στη δεύτερη στροφή, σημαίνει ότι οι άνθρωποι θα γιορτάσουν με τους αστρολόγους λέγοντας προφητείες.
Δείτε επίσης: Άλλα εορταστικά τραγούδια υπέρ του Θεού Χριστού Διονύσου