Σκορπιός

Ο Σκορπιός

17 Νοεμβρίου - 15 Δεκεμβρίου

Σκορπιός εικόνα
Σκορπιός

Αστερισμός του Σκορπιού

Η παρουσία του Σκορπιού στον ουρανό συνδέεται με τον κυνηγό Ωρίωνα. Σύμφωνα με τον μύθο ο Ωρίωνας, συνοδός της Αρτέμιδος στα κυνήγια της, ερωτεύθηκε την θεά. Ο Απόλλωνας δεν ενέκρινε τον δεσμό τους και έστειλε τον Σκορπιό να εξοντώσει τον Ωρίωνα. Ο ένας σκότωσε τον άλλο και ο Δίας τους τοποθέτησε στον ουρανό μακριά τον ένα από τον άλλο . Μια παραλλαγή του μύθου αναφέρει ότι τον δαγκωμένο από τον Σκορπιό Ωρίωνα, προσπάθησε να σώσει ο Ασκληπιός. Ο Δίας ήταν τόσο πολύ θυμωμένος, που με ένα φοβερό κεραυνό εξόντωσε και τους τρεις. Μετατράπηκαν όλοι σε αστερισμούς, με τον Ασκληπιό να παίρνει τη μορφή του Οφιούχου. Υπάρχει και άλλη εκδοχή η οποία αναφέρει ότι ο Σκορπιός στάλθηκε από την Γη, επειδή ο Ωρίωνας κυνηγούσε τα ζώα της.

Θετικές Ιδιότητες του Σκορπιού

Πλούσια αισθήματα. Έντονος συναισθηματισμός. Αίσθηση του σκοπού. Ανεπτυγμένη φαντασία, κρίση, λεπτό και οξύ πνεύμα. Επιμονή.

Αρνητικές Ιδιότητες του Σκορπιού

Ζηλιάρης, μνησίκακος, ξεροκέφαλος. Αδιάλλακτος, απρόσιτος, αινιγματικός και καχύποπτος.

Χαρακτήρας

Όλες σχεδόν οι περιγραφές του Σκορπιού τονίζουν την ένταση των παθών που τον δυναστεύουν, ιδιαίτερα στην ερωτική του ζωή. Το ίδιο όμως δυνατά πάθη παρουσιάζει και σε άλλους τομείς της ζωής του, στην πολιτική, στην εργασία, στο παιχνίδι ή στα σπορ. Είναι μια ξεχωριστή, παράξενη δύναμη που διαποτίζει όλη του την προσωπικότητα και του δίνει μια ισχυρή αίσθηση του σκοπού στη ζωή του και την απόφαση να μην αφήνει τίποτα στη μέση. Αισθάνεται την ανάγκη να ζήσει τη ζωή του ολοκληρωμένα, να την χορτάσει, φτάνοντας στην κατάχρηση συνήθως, όχι μόνο στη διασκέδαση, αλλά και στην εργασία. Μπορεί να είναι φοβερά ζηλιάρης, και όχι μόνο στον έρωτα. Αντιπαθεί τον καθένα που βρίσκεται σε μια θέση την οποία πιστεύει πως έπρεπε να κατέχει αυτός και μπορεί να φτάσει ακόμα και στην εκδικητικότητα ή την ωμότητα. Η εξαιρετικά μεγάλη ενεργητικότητά του δίνει στο πάθος του αυτό ένα βάθος που δεν το υποπτεύονται όσοι είναι λιγότερο συναισθηματικοί. Όταν αυτή η δύναμη διοχετεύεται σε θετικά κανάλια, δίνει στον Σκορπιό αντοχή και μαχητικότητα. Παλεύει τότε με τις μεγαλύτερες αντιξοότητες και νικά, αλλά πατώντας "πάνω σε πτώματα" μερικές φορές, για να φτάσει στο σκοπό του. Το γεγονός ότι μερικές φορές στο παρελθόν χρησιμοποιήθηκε ο αετός σαν σύμβολο αυτού του ζωδίου, υπογραμμίζει όχι μόνο αυτές τις βίαιες τάσεις, αυτή την παρόρμηση να επιτεθεί στην ανύποπτη "λεία", αλλά και την ικανότητά του να υψώνεται πάνω από τις εγκόσμιες πίκρες και να "πετάει" ψηλά και μακριά από τους ανθρώπινους ανταγωνισμούς. Αυτή η πλευρά της προσωπικότητάς του κάνει τον Σκορπιό να μην ανέχεται μια πολύ πεζή ή άχαρη απασχόληση ή κάτι που του είναι πάρα πολύ εύκολο, και να εξεγείρεται, επειδή μπορεί να προσαρμόζεται με μεγάλη άνεση σε κάθε αποφασιστική καμπή της ζωής του, όταν βρεθεί μπροστά σε μια τέτοια στιγμή, παραδέχεται χωρίς δυσκολία πως ένας δρόμος της ζωής τελείωσε γι' αυτόν και είναι έτοιμος να πάρει αμέσως τον επόμενο. Μπορεί ν' αναγκάσει τον εαυτό του να εγκαταλείψει ένα δρόμο στη ζωή του για ν' ακολουθήσει έναν άλλο, να εργασθεί σκληρά και, ξαφνικά, για λόγους ακατανόητους στους άλλους, που βρίσκονται βαθιά μέσα του, μπορεί να καταστρέψει ότι δημιούργησε και να ξαναρχίσει από την αρχή.

Πνεύμα

Αν και δεν λείπει στον Σκορπιό η δύναμη της ορθολογικής κρίσης, έχει μια ικανότητα για υπερβολική, υπεραισθητική αντίληψη κι ένα αναλυτικό πνεύμα, ικανό να εισχωρεί ως τις ρίζες κάθε προβλήματος που αντιμετωπίζει. Έχει επίσης πολύ ανεπτυγμένη τη διαίσθηση. Όταν κρίνει πως ένα πρόβλημα πρέπει να το χειριστεί μ' έναν ορισμένο τρόπο, ποτέ σχεδόν δεν πέφτει έξω. Ο τρόπος που προσεγγίζει τα προβλήματα όμως δεν είναι εύκολο να προσδιοριστεί, όχι επειδή είναι δυσκολονόητα τα ίδια τα προβλήματα, αλλά επειδή δεν μπορεί κι ο ίδιος να κατανοήσει τις αντιδράσεις του απέναντί τους. Ενδιαφέρεται περισσότερο να αναλύσει και να εξηγήσει τις αντιδράσεις του παρά για το ίδιο πρόβλημα και, σε μερικές περιπτώσεις, εντελώς χωρίς λόγο, να καλλιεργεί μέσα του αισθήματα μνησικακίας και ζήλιας. Τελικά, τα κρυμμένα αυτά πάθη ξεσπούν, ίσως με τη μορφή ενός απροσδόκητου καυγά. Πρέπει να καταβάλλει προσπάθειες για να ελέγξει αυτή την τάση.

Συναισθηματικές Σχέσεις

Ο ισχυρός συναισθηματισμός του Σκορπιού βρίσκει μια θετική διέξοδο στην ερωτική του ζωή. Και εδώ όμως μπορεί να υποφέρει από απροσδόκητες και ανεξήγητες εκρήξεις ζήλιας. Αγαπάει δυνατά, με πάθος, με φλόγα, και με διάρκεια. Αν η ερωτική του ζωή δεν είναι ικανοποιητική, του είναι εξαιρετικά δύσκολο να αναπληρώσει αυτό το κενό της ζωής του και της προσωπικότητάς του.

Σταδιοδρομία

Ψυχίατρος, ψυχολόγος, ντετέκτιβ, αστυνομικός, παθολόγος, φαρμακοποιός, μέντιουμ, πνευματιστής-θεραπευτής, αλλά και κακοποιός. Ασφαλιστής, μεγαλοεπιχειρηματίας ή στρατιωτικός. Κάθε τι, τέλος, που επιστρατεύει τις ικανότητές του στον υψηλότερο βαθμό. Ο Σκορπιός είναι απόλυτα ευτυχισμένος, όταν πεισθεί πως το έργο του είναι πραγματικά σημαντικά. Οι μετριότητες τον αφήνουν αδιάφορο. Είναι στο στοιχείο του όταν ερευνά τις ρίζες των προβλημάτων, είτε προσωπικών, είτε γενικών, σαν ψυχολόγος, ανακαλύπτει, αναλύει και δίνει λύση στα προβλήματα των αρρώστων του, σαν ντετέκτιβ ρίχνει φως σε ότι είναι κρυμμένο σε μια υπόθεση. Από μιαν άλλη σκοπιά, συναντούμε στον Σκορπιό τον ίδιο τον κακοποιό, που εργάζεται και μηχανεύεται κρυφά για τους δικούς του σκοπούς, εκδηλώνοντας έτσι στην πληρότητά του τις τάσεις του Σκορπιού για κακοποιό δράση. Οι τάσεις αυτές μπορεί να έχουν την πηγή τους σε μια αγανάκτηση κατά της κοινωνίας γενικά και, πιο προσωπικά, κατά προσώπων που κατέχουν αξιώματα και δύναμη, προνόμια ή πλούτο, που πιστεύει ότι δεν τους αξίζουν. Θα ήταν επικίνδυνο να κάνει κανένας εχθρό του έναν τέτοιον άνθρωπο, επειδή η εκδικητικότητά του έχει μεγάλη διάρκεια. Οι σπουδές δεν είναι δύσκολες για τον Σκορπιό, προπαντός αν αφορούν περισσότερο την πειραματική έρευνα παρά τη θεωρεία. Γερός δουλευτής, μπορεί να στρέψει μ' ευχαρίστηση τον δυναμισμό του σε μια ακαδημαϊκή σταδιοδρομία, παρακολουθώντας πρόθυμα πολυετείς σπουδές, συνήθως σε ειδικότητες της ιατρικής (χειρουργική ή ψυχιατρική, για παράδειγμα). Οι Σκορπιοί γίνονται επίσης καλοί αξιωματικοί του στρατού ή του ναυτικού. Αγαπούν την πειθαρχία και την δέχονται πρόθυμα.

Γονείς Και Παιδιά

Όπως θα έπρεπε να το περιμένουμε, κρίνοντας από τα κύρια χαρακτηριστικά τους οι γονείς Σκορπιοί είναι συνήθως πολύ απαιτητικοί από τα παιδιά τους και μπορεί μάλιστα να είναι και υπερβολικά αυστηροί. Η ισχυρή τους όμως επιθυμία ν' απολαύσουν τη ζωή μπορεί να τους κάνει να βρίσκουν μεγάλη ευχαρίστηση στη συντροφιά των παιδιών τους, στις εξόδους και τις επισκέψεις. Ο Σκορπιός είναι γενικά άκαμπτος και ακλόνητος στις αντιλήψεις του. Αυτό βέβαια τον κάνει να μην υποχωρεί όταν τα παιδιά του, του ζητούν κάποια χάρη. Πρέπει λοιπόν να επανεξετάζει τις απόψεις του, προπαντός πάνω σε σύγχρονα ζητήματα όπου εκδηλώνονται συγκρούσεις ιδεών, διαφορετικά δεν θα μπορέσει να γεφυρώσει το "χάσμα των γενεών"/ Το παιδί Σκορπιός πρέπει να έχει διαρκώς απασχόληση και να του δίνονται πολλές δυνατότητες να διοχετεύσει τον συμπυκνωμένο συναισθηματικό του δυναμισμό. Πολεμικά παιχνίδια, βιβλία με αστυνομικές ιστορίες ή με εικόνες που δείχνουν πάνοπλους ιππότες κ.λπ., απορροφούν αλλά αποβλακώνουν τα παιδιά. Αγόρια και κορίτσια πρέπει να ενθαρρύνονται στα σπορ. Η τάση του Σκορπιού προς τη μυστικότητα πρέπει να διαμορφωθεί θετικά στα παιδιά. Θα πρέπει, λόγου χάρη, να τους επιτρέπεται να ετοιμάζουν εκπλήξεις για τα άλλα μέλη της οικογένειας. Κάθε τάση ζήλιας, ιδιαίτερα με τη γέννηση μικρότερου αδελφού ή αδελφής, μπορεί να καταπολεμηθεί αν ενημερώσουμε σωστά το παιδί γύρω απ' αυτά τα γεγονότα. Πρέπει να το προτρέπουμε να βοηθάει τη μητέρα του, όταν μπει ανάμεσά τους ένα καινούργιο μωρό.

εικονίδιο προηγούμενο,icon precedent,before.
εικονίδιο επόμενο,icon next one,after.