Εκατομβαιών

Εκατομβαιών (23/6-23/7)

Μήνας αφιερωμένος σε Θεό Απόλλων, με κυριότερη εορτή τα Παναθήναια και τα Κρόνια.

Θεός Απόλλων,εκατομβαιών,God Apollo, ekatomvaion

Ο 1ος μήνας του πολιτικού και θρησκευτικού έτους στην Αττική. Η ονομασία του μηνός αυτού προέρχεται από την Εκατόμβη, η οποία σημαίνει τη θυσία 100 βοδιών ή κάθε δημόσια θυσία ισάξια μ’ αυτήν.

Στην Ακρόπολη, μπροστά στον παλαιό ναό της Θεάς Αθηνάς, προστάτιδας της Πόλης, κατά την εορτή των Παναθηναίων, θυσίαζαν όσες αγελάδες χρειάζονταν για να σιτισθούν όλοι οι κάτοικοι της Πόλεως. Τα Παναθήναια ήταν μια μεγάλη εορτή, που πραγματοποιούνταν προς τιμήν της Θεάς Αθηνάς, στο τέλος του μηνός και κάθε 4 έτη. Παλαιότερα, ο μήνας αυτός ονομάζονταν Κρονίων, από το όνομα του Θεού Κρόνου. Τότε, εόρταζαν τα Κρόνια, εορτή προς τιμήν του Κρόνου, Πατέρα των Θεών. Η εορτή αυτή εύρισκε μαζί κυρίους και δούλους σε ένα ξεφάντωμα χαράς και συμποσίων. Άλλη εορτή κατά τον μήνα Εκατομβαιών ήταν τα Συνοίκια, στις 16 μεσούντος μηνός.

Η ημέρα αλλάζει με την Αυγή της επομένης, δηλαδή με το πρώτο φως της επομένης ημέρας.

Κάθε ημέρα του Γρηγοριανού Ημερολογίου αντιστοιχεί αστρονομικά στην πραγματικότητα σε 3 ημέρες μετά στο Ελληνικό Ημερολόγιο.

Το Μαντείο Εν Δελφοίς, ο ομφαλός και κέντρο της Γαίας, καθορίζει την οικουμενική ώρα του πλανήτη μας και είναι αφιερωμένο στους Θεούς Γαία, Έρωτα, Δία, Απόλλων, Αθηνά, Ήφαιστο, Ερμή, Διόνυσο και στον αστερισμό του Δράκωντος.

εικονίδιο προηγούμενο,icon precedent,before.
εικονίδιο επόμενο,icon next one,after.