Ιεραρχία‎ > ‎

Δαίμωνες

Ομάδα Λάβρυς,Ελληνικός Πολυθεϊσμός,Δωδεκάθεο,Οικιακή λατρεία,Household Worship.

Wikipedia

Facebook

Το gadget που προσθέσατε δεν είναι έγκυρο

CURRENT MOON

Φιλοσοφικά Ρητά

Ευγενείς Τέχνες

Το gadget που προσθέσατε δεν είναι έγκυρο

Διαστημόπλοιο Γαία

Δεν ήταν δυνατή η εύρεση της διεύθυνσης URL της προδιαγραφής gadget


  • Άρες: Οι Άρες ήταν θηλυκά πνεύματα (δαίμωνες) των κατάρων, που προχωρούσαν εμπρός από τον υπόκοσμο. Συνήθως είναι δυσδιάκριτες από τις Ερινύες
  • Ασκάλαφος: Στην ελληνική μυθολογία ο δαίμωνας Ασκάλαφος ήταν γιος του Αχέροντα και της Γοργύρας (κατά τον Απολλόδωρο) ή της Όρφνης (κατά τον Οβίδιο), ενώ τρίτη εκδοχή τον αναφέρει ως γιο της Στυγός. Ο Ασκάλαφος ήταν «χθόνιος δαίμων» (δαίμωνας της γης). Κατέδωσε στον Θεό Άδη(Πλούτωνα) ότι η Περσεφόνη είχε φάει σπόρια από το ρόδι, οπότε η Θεά Δήμητρα τον τιμώρησε βάζοντας πάνω του ένα τεράστιο βράχο. Από αυτόν τον βράχο τον απάλλαξε ο Ηρακλής όταν κατέβηκε στον `Αδη, οπότε ο Ασκάλαφος μεταμορφώθηκε από τη Δήμητρα στο ομώνυμο πουλί (του γένους βύας). 
  • Γοργύρα: H Γοργύρα (ή Ορφνή) ήταν σύζυγος του Αχέροντα και μητέρα του δαίμονα Ασκάλαφου. Είναι προσωποποίηση, όπως δηλώνει το όνομα της (Γοργύρα = υπόνομος), των καταβοθρών υπονόμων, υποχθονίων που μεταφέρουν τα δροσερά επίγεια νερά ποταμών και λιμνών στον Άδη.
  • Ευρύνομος: Ο Ευρύνομος ήταν Δαίμονας του Άδη, ο οποίος έτρωγε τις σάρκες των πτωμάτων και άφηνε μόνο τα κόκκαλα. Ο Παυσανίας γράφει ότι η εικόνα του υπήρχε στη «Λέσχη των Κνιδίων» στους Δελφούς.
  • Εφιάλτης: Στην ελληνική μυθολογία ο Εφιάλτης ήταν γιος του Αλωέα και της Ιφιμεδείας. Ο Εφιάλτης και ο αδελφός του Ώτος είναι γνωστοί μαζί ως «Αλωάδες» από το όνομα του πατέρα τους. Ο Εφιάλτης και ο `Ωτος αναφέρονται ως τεράστιοι γίγαντες και ήρωες: κράτησαν επί 13 μήνες αιχμάλωτο τον ίδιο τον Θεό του πολέμου, τον `Αρη, μέσα σε ένα μεγάλο χάλκινο δοχείο. Ο Εφιάλτης μνημονεύεται τόσο στην Ιλιάδα, όσο και στην Οδύσσεια. 
  • Κωκυτός: Ο Κωκυτός, από το αρχαιοελληνικό ρήμα κωκύω (οδύρομαι, θρηνώ), σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία ήταν υποχθόνιος ποταμός, τέκνο της Στυγός απέναντι από τον Πυριφλεγέθοντα στον Τάρταρο κατά τον Ησίοδο ή παραπόταμος αυτού κατά τον Όμηρο.